Кметът на Девин: 100% рибата в градската част на реката беше измряла

0
Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха сравнително бързо
Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха сравнително бързо

Здравко Иванов увери, че инспекторите на РИОСВ, АБХ и ИАРА са реагирали бързо и адекватно

"Децата събираха умрялата риба от реката, контролните органи реагираха сравнително бързо", свидетелства пред "Фокус" кметът на Община Девин Здравко Иванов, цитиран от агенция Фокус.

Той потвърди, че всичката риба в градската част на река Девинска, е била избита при екокатастрофата, причинена от завода за минерална вода "Девин" ЕАД.

"Сигнализира ме служител от ловното сдружение в петък, като дата беше 4 август, следобед около 15:30 часа. Каза, че има голямо количество умряла риба по течението на река Девинска, в градската част. Така разбрах. Около 15 минути след подадения сигнал, бях на терен и аз се уверих, че действително на 100% рибата в участъка в градската част с дължина около 1,5 км беше измряла", потвърди Иванов.

"Сигнализирахме контролните органи – РИОСВ, Агенцията по безопасност на храните, също така служителите на местно ниво на ИАРА, и те са задействаха. Сравнително бързо реагираха, може би в рамките на около 40 минути до час бяха на терен и започнах да извършват проверка", уточни кметът на Община Девин. Още в първия работен ден след инцидента прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Здравко Иванов разказа, че в това време доброволци и дечица, членове на Клуба по спортен риболов, вече събирали умрялата риба от реката, като това е продължило и в следващите два дни и увери, че зарибяването ще продължи. Състоянието на реката в момента към момента вече е добро, а по-рано през деня пред "Фокус" мениджърът завод в "Девин" ЕАД Иван Станев определи случилото се като "авария и абсолютен инцидент".

"Ще се погрижим да бъде възстановена популацията на рибата", каза кметът на Община Девин.

"Установено е, че в момента състоянието на реката е благоприятно, няма пречка да бъде зарибена отново. И днес се извършва зарибяване на реката, като то ще стане поетапно, в течение на няколко дни. Днеск имаме планувано зарибяване, в четвъртък или петък отново имаме планувано зарибяване, в началото на следващия месец отново ще зарибим, като ще пуснем риба на различна възраст – както по-малък зарибителен материал, така и риба, която ще става за хващане, за да могат тези малчугани да продължат да упражняват хобито си по реката. Защото наистина, местните дечица с много усилия, плод на дългогодишен труд, може би вече 8-9 години полагаме усилия Сдружението на ловците и риболовците, съвместно с клубовете по спортен риболов да популяризираме сред децата този вид спорт, да ги извадим да бъдат на реката, а не вкъщи пред компютрите, да обичат природата, да я пазят, да я съхранят", каза Иванов и отново похвали децата: "И действително постигнахме успех в това. И самото отговорно поведение на децата си пролича. Те се включиха както в събирането на мъртвата риба, така и днес в зарибяването. Общината се грижи, доколкото е възможно в провинцията, да организираме занимания за дечицата. Полагаме съвместни усилия - общинското ръководство и неправителствените организации в лицето на Ловно-рибарското сдружение, клубовете по спортен риболов," разказа Здравко Иванов.

Ловното сдружение е реализирало един проект, с който е изграден експозиционен център, съвместно с Община Девин са направили мобилно приложение, с което да се популяризират видовете водоеми, които се намират на територията не само на Община Девин, а на териториите на Батак и Доспат. Чрез този проект се разяснява на децата в кой сезон какъв вид риба могат да улавят, а сега идеята се доразвива с център за изработване на изкуствени примамки.

"Идеята на този център е малчуганите да го посещават и по-големите им батковци да ги учат как да си изработват изкуствени примамки, които да ги прилагат при ловенето на пъстърва. Също така многократно сме организирали световни първенства по улов на пъстърва и предстои такова, като това също мотивира малките. Виждайки състезатели на световно първенство да ловят риба на територията на нашата община, това още повече ги запалва по този вид спорт. Освен това, с Ловното сдружение и съвместно с Държавното ловно стопанство, чрез училищата и детските градини организираме открити уроци на територията на ловното стопанство, с което те се запознават с видовете дивеч, начина, по който се подпомага при изхранването, какви грижи се полагат за дивеча", заяви Здравко Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Мартин
    Бойкот на гнусна та им вода
  • 4
    1
    ADM
    Господин Иван-Меринджеят, помни ли как беше изгонен от Хамериканския проект в Рязан Град?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари