Кмета на Русе получи „Среден 3“

8

Безработицата и ниските доходи са най-големия проблем за гражданите на Русе.

Това показват данните от телефонно проучване на „Барометър България“ за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините. То е извършено между 27 май и 3 юни сред 626 души. Обект на проучването са били пет общини – София, Пловдив, Русе, Велико Търново и Стара Загора. Изследването е по поръчка на фондация „Европа“.

Анкетираните са били питани за:

  • Най-сериозни проблеми за общината;
  • Постижения за общината през настоящия мандат на управление;
  • Нагласа към проекти и идеи за развитието на общината;
  • Отношение към работата на кмета и отношение към работата на общинския съвет – с оценка по шестобалната система;
  • Смятате ли, че трябва да бъде избран нов кмет;
  • Бихте ли продали гласа си на избори.

47,1 на сто от анкетираните русенци са посочили като основен проблем пред общината безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие. За 28,1 на сто това са проблемите, свързани с намаляващото население, за 23% – злоупотреби в общината. 20% пък са на мнение, се инвестират пари само за централната част на града, а се изоставят кварталите.

На въпрос за постиженията на общината 46,5 на сто отговарят „нищо“, 17,4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9,4 процента – ремонта на центъра.

Въпреки откроения песимизъм за постиженията в община Русе, анкетираните лица определено подкрепят изграждането на спортна зала – близо 71% одобряват. Ремонтът на централната част на града дава превес на неодобряващите това начинание – 33,5% не одобряват идеята, а 29,1% я одобряват. Подобни резултати се виждат и в ремонта на кръговото (35,8% не одобряват, а 28,4% одобряват) и в реконструкцията на бул. „Тутракан“ (25,2% не одобряват, а 24,9% одобряват). Пробивът „Кауфланд“ се одобрява от 22% от русенци, но огромна част не са запознати с проекта – 73,2%.

Кметът получава средна оценка за работата си 3,41. Резултатът го нарежда на трето място сред анкетираните му колеги – след кметовете на София и Стара Загора и пред тези на Пловдив и В. Търново.

Точно половината от анкетираните обаче му поставят слаб 2. С отличен 6 го отличават 15,7%, а 15,3% му дават много добър 5. Четворка му поставят 13,1% от анкетираните, а 5,9% – среден 3.

Работата на съвета е оценена средно на 3,11 по шестобалната система. Съветниците получават отличен 6 от 10,2% от анкетираните, много добър пет – от 9,9%, добър 4 – от 13,3%, среден 3 – от 14,2% и слаб 2 – от 52,4%.

Тези данни показват, че нагласата сред русенци да изберат нов градоначалник е голяма. Процентът отговорили утвърдително на поставения въпрос – 61,1, надвишава този на оценилите работата на кмета със слаб 2 (50%) и среден 3 (5,9%).

Едва 6,1 процента са готовите на всяка цена да продадат гласа си, а за 9,6 на сто решението зависи от предложената цена. 33,9 на сто не биха сторили това на никаква цена, а 8,8 % са на мнение, че по-скоро не биха го продали. 44,7 на сто са се въздържали да дадат конкретен отговор на въпроса.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари