Клубът на кърджалийските творци: Сбогом, Джошкун!

1
Джошкун Ибишев ще остане да живее в оставеното от него словесно наследство
Джошкун Ибишев ще остане да живее в оставеното от него словесно наследство Снимка: Лили Петрова, Фейсбук

Нашият съгражданин Джошкун Ибишев почина на 17 февруари в Лондон, но близките му можаха да го приберат едва тези дни.

Съобщаваме за всички, които искат да го изпратят в последния му земен път, че погребението ще бъде на 14 март, 15 ч. /края на гробищния парк, близо до пътя към с. Сипей/. Бог да го прости!

Биографията на човека не е само в цифрите, фактите… Тя е най-вече в неговата душа, в духа му. Тя е във вечността. И Джошкун Ибишев, като голям ерудит-философ, изразяваше тези истини чрез слово. Истински смисленият му живот се състоеше  предимно в енергията на думите, въпреки че умело съчетаваше творчеството с тежката си работа, с житейските несгоди на емигранта. Но той си имаше своя оазис, своя духовен пристан – неговите книги, публикациите в блога си ion1234. Още през 1999 г. издаде книгата си “Битието като произвол”, в която направи изключително сполучлив опит за постмодерна интерпретация на философията.

После последва романът му “Без място”; постингите  “Повърхностната задълбоченост”; “Онтология на любовта”; “Феноменология на вярата “; “Новата география и старите истини” и много други, които все още имат хиляди посещения.

Затова Джошкун беше спокоен, като всеки философ, понасяше стоически нелекия си живот, защото беше убеден, че Бог контролира всичко, в това число и нашите съдби. Че захвърленото в безпредела време най-истински се съхранява в единствено постоянния му дом – езика, словото. Че то намира себе си в изреченото и записаното слово.

И благодарение на това, Джошкун Ибишев ще остане  да живее, не само в душите и сърцата на своите деца, внуци, на близките му, но и в оставеното от него словесно наследство, което никак не е малко. Да бъде! Бог да го прости! Съболезнования на близките му!

От Клуба на кърджалийските творци

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари