Клиент на ББР ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева

1
Един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева
Един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева

Министър Петков представи новите директори и надзорници в ББР

Един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева, информира Сега.

Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков пред журналисти при представянето на новата програма за държавно гарантирани заеми в подкрепа на малките и средни предприятия.

Малко след встъпването си в длъжност Петков разкри, че единствената държавна банка, създадена да подпомага най-вече дребния бизнес, всъщност е раздала 90% от кредитния си портфейл, т.е. 1.8 млрд. лв., едва на 20 компании. Осем от тях са получили общо 1 млрд. лв., при това при много по-изгодни лихви, отколкото предлагат търговските банки.

"Сега с тези преждевременно върнати 40 милиона лева ББР ще може да финансира 40, а защо не и 400 малки фирми", каза днес министърът на икономиката. Той не посочи коя и компанията погасила предсрочно огромния се заем към ББР, но припомняме кои са 8-те топ клиента на държавната банка:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

“Слънчев ден” АД

“Благоевград БТ” АД

“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет)

“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

“Параходство БМФ” АД

“Транспект” АД

”Инса Ойл” ЕООД

По-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов. Новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

"От днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес. Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти“, заяви служебният министър на икономиката.

До промяна на Надзорния съвет и Управителния съвет на ББР се стигна, след като завареното ръководство и надзор отказаха достъп до информация за раздадените големи кредити, а също така саботираха действията на назначения от Петков одитен съвет.

Освободените надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват заповедите си и докато тече делото на практика не могат да бъдат остранени. Сега надзорният съвет вече ще е от петима души, а трима от тях, т.е. мнозинството, са назначени от министър Петков. В Надзорния съвет остава и Стамен Янев, бивш зам.-министър на икономиката, а сега шеф на Българската агенция за инвестиции.

Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев са новите трима членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка. Така управителният съвет става с общо шестима членове.

Новите членове на надзора и директорския борд бяха одобрени от БНБ на 11 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари