Китайска сонда донесе вулканична лава от Луната

0
В пробите са открити елементи като уран, торий и калий.
В пробите са открити елементи като уран, торий и калий. Снимка: Синхуа

Китайски учени откриха следи от вулканична лава в проби от лунната повърхност

Китайски учени, които изследват пробите от лунната повърхност, донесени на Земята от сондата "Чанъе-5", са открили в тях следи от вулканична лава, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на Националния център за космически науки при Китайската академия на науките, предаде БТА.

Учените са открили геоложки доказателства за наличие на няколко слоя вулканична лава от района на кацане на космическия апарат. В пробите са открити елементи като уран, торий и калий.

Резултатите от проучването показват, че на мястото, откъдето са взети пробите, е имало четири магмени изригвания със средна дебелина съответно 230 метра, 70 метра, четири метра и 36 метра.

През декември 2020 г. китайската междупланетна станция "Чанъе-5" достави на Земята 1731 грама проби от лунната повърхност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари