Китай разреши употребата на лекарство срещу КОВИД-19

0
Това се случва на фона на нов епидемичен скок в страната
Това се случва на фона на нов епидемичен скок в страната Снимка: Reuters/Stringer China

Това се случва на фона на нов епидемичен скок в страната

Китай разреши за пръв път лекарство срещу КОВИД-19 - две години след появата на болестта в страната и на фона на нов епидемичен скок, предаде Франс прес.

За разлика от ваксините, които имат превантивна функция, лечебният препарат е предназначен за пациенти, заразени вече с вируса, и цели да се избегнат тежки усложнения, обяснява АФП.

Азиатската страна, където новият коронавирус се появи в края на 2019 г. - в централния град Ухан, почти изкорени заразата чрез радикални мерки - затваряне на границите, строг контрол върху движението на хора и карантини.

Китай не е одобрил нито една чуждестранна ваксина, но заявява, че е имунизирал над 70 процента от населението с препарати местно производство. Те обаче са по-малко ефикасни от разработените в други държави. СЗО е одобрила две ваксини - на компаниите "Синовак" и "Синофарм".

През последните месеци обаче на места в страната се образуват нови огнища. Националната агенция по лекарствата съобщи вчера, че "по спешност е одобрила" китайска терапия срещу КОВИД-19 с моноклонални антитела. Те се свързват със спайк протеина на вируса и намаляват способността му да прониква в човешки клетки.

Антителата се вливат в организма чрез инжекции или системи; разработени са съвместно от университета Цинхуа в Пекин, една от болниците в южния град Шънчжън и компанията Бриай байосайънсиз (Brii Biosciences).

Клиничните изпитания показват според университета Цинхуа, че лечението позволява да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с отслабен организъм с 80 на сто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари