Китай призна за проблем в свой атомен реактор

0
Обаче отрече да е изтекла радиация
Обаче отрече да е изтекла радиация Снимка: архив

Обаче отрече да е изтекла радиация

Китайският ядрен регулатор призна днес за проблем с горивни пръти в атомен реактор, но отрече да е изтекла радиация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Повредени са пет от общо 60 хиляди пръта в Първи реактор на АЕЦ "Тайшан", в южната китайска провинция Гуандун, близо до Хонконг. Това е довело до повишаване на радиацията вътре в реактора, но нивото ѝ остава в рамките на допустимите стойности.

"Оперативната безопасност на централата е гарантирана", подчерта китайският ядрен регулатор. Той изрично уточни, че няма изтичане на радиация извън Първи реактор.

Представител на китайските власти отрече твърденията на американската телевизия Си Ен Ен, че Пекин междувременно е повишил позволеното равнище на радиация, за да не излезе то извън нормите при инцидента.

Вчера, в първи официален китайски коментар за случая, министерството на опазването на околната среда каза, че в АЕЦ "Тайшан" има пет повредени ядрени горивни пръта в един от реакторите, но системата за безопасност се е активирала и не е допуснато изтичане на радиация.

Властите в Хонконг заявиха, че следят ситуацията в централата и са отправили запитване към служители в провинция Гуандун за подробности около инцидента, след като френската компания Е Де Еф (EDF), която е съсобственик на обекта заедно с китайска държавна група, съобщи в понеделник за натрупване на инертни газове в Първи реактор.

Двата атомни реактора с вода под налягане на построената с френско участие китайска централа са били въведени в експлоатация съответно през 2018 и 2019 г.

Повреда на ядрени горивни пръти и отделяне на инертни газове се получават при процеса на ядрено делене, обясниха експерти. Те коментираха, че не е необичайно горивни пръти в атомен реактор да се повредят и вероятно няма сериозна опасност за околната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Абе, вярно ли, че английските манджи са все едни такива, безвкусни?
- Ако правилно са приготвени, да!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари