Китай посреща Лунната нова година

0
Лунната нова година е едно от най-популярните и важни събития в Китай, въпреки че се празнува в целия азиатски континент
Лунната нова година е едно от най-популярните и важни събития в Китай, въпреки че се празнува в целия азиатски континент Снимка: AAP Image/Jeremy Ng

Лунната нова година е едно от най-популярните и важни събития в Китай, въпреки че се празнува в целия азиатски континент

Милиони по света празнуват началото на Лунната нова година. По традиция събитието се отбелязва със семейни събирания и пъстри шествия, предава bTV.

Лунната нова година е едно от най-популярните и важни събития в Китай, въпреки че се празнува в целия азиатски континент и сред етническите общности по света.

Всяка година празникът, известен още като пролетен фестивал, започва на второто новолуние след зимното слънцестоене. Той отбелязва пристигането на пролетта и началото на Новата година според лунно-слънчевия календар, който датира от китайската аграрна традиция.

На много места бяха организирани паради с дракони, тъй като годината ще мине под знака на Дървения дракон - един от 12-е китайски зодиакални знака.

Китайският зодиак има 12 различни животни - плъх, вол, тигър, заек, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче, дракон и прасе - всяко, от които бележи личността и съдбата на родените по това време от годината.

Драконите имат специално значение в Китай. В китайската култура те символизират сила, късмет и здраве.

Как Китай празнува Лунната нова година

Във втората по население страна в света местните жители, заедно с туристите, се събраха, за да почетат празника, като запалиха петарди и фойерверки.

Древната легенда поверява, че традицията предпазва от зли духове, по-специално плашейки митичното чудовище Ниан, което ще напусне дома си на дъното на морето, за да пирува с хора и добитък в селата в началото на Новата година.

Вярването е такова, докато възрастен мъж осъзнава, че може да изплаши Ниан, като изгори бамбук (който е подобен на фойерверк), запали свещи или има ярки светлини и залепи червени декорации по вратите.

Оттогава традицията се запази, като хората палят червени свещи в храмовете и пускат цветни фойерверки в навечерието на китайската Нова година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари