Китай одобри вноса на генномодифицирана люцерна след десетилетия чакане

0
Пекин има предпазлив подход към ГМ технологията и досега не беше одобрил никакви важни култури, въпреки подкрепата на президента Си Цзинпин за технологията
Пекин има предпазлив подход към ГМ технологията и досега не беше одобрил никакви важни култури, въпреки подкрепата на президента Си Цзинпин за технологията

Пекин има предпазлив подход към ГМ технологията и досега не беше одобрил никакви важни култури, въпреки подкрепата на президента Си Цзинпин за технологията

Китай одобри вноса на осем генетично модифицирани (ГМ) култури, позволявайки доставки на ГМ люцерна за първи път след десетилетие чакане, пише Ройтерс, позовавайки се на съобщение на земеделското министерство на страната.

Глобалните производители на семена и правителството на САЩ приветстваха решението, след като бавният процес на одобрение в Пекин наруши износа на зърно и пускането на култури, които се нуждаят от разрешение от Китай, тъй като това е един от най-големите селскостопански пазари в света.

Одобренията са "положителна стъпка към разрешаване на дългогодишните предизвикателства, пред които са изправени разработчиците на биотехнологии при получаване на одобрения за внос в Китай", заяви Организацията за биотехнологични иновации във Вашингтон, най-голямата световна търговска асоциация за биотехнологични компании като "Байер" (Bayer), предаде БТА.

Пекин има предпазлив подход към ГМ технологията и досега не беше одобрил никакви важни култури, въпреки подкрепата на президента Си Цзинпин за технологията. Китай разрешава вноса на ГМ култури, използвани в храната на животните, но търговските партньори казват, че процесът не винаги се основава на науката и често се ръководи от политиката.

Сред одобрените са два устойчиви на глифозат вида люцерна, подадени за първи път за одобрение преди повече от 10 години. Културите са собственост на дъщерното дружество на "Ланд о'лейкс" (Land О'Lakes) "Форейдж дженетикс интернешанъл" (Forage Genetics International), след като са разработени съвместно от компанията и "Монсанто" (Monsanto) - сега собственост на "Байер", пояснява Гленда Гел, вицепрезидент и генерален мениджър на "Форейдж дженетикс".

Тя допълни, че американските фермери вече отглеждат люцерна, но одобренията на Пекин отварят вратата за разширени насаждения в западни щати, които доставят на експортни пазари. "Това е огромна възможност за производителите на люцерна в САЩ", коментира Гел.

Достъпът до биотехнологии е особено важен поради повишената загриженост относно глобалната продоволствена сигурност и високите цени на суровините, посочи Алексис Тейлър, заместник-министър на земеделието на САЩ.

Китай одобри и рапица на "Кортева" (Corteva), устойчива на глифозат, разработена за първи път от "ДюПон Пайъниър" (DuPont Pioneer) и представена за одобрение през юли 2012 г.

"Кортева" планира да пусне своите хибриди от рапица "Optimum GLY" в Северна Америка и Австралия и все още търси други одобрения за внос, сподели говорителят Крис Алън.

Пекин обеща да ускори достъпа до своя пазар в рамките на търговската сделка от Фаза 1, сключена със САЩ през 2020 г. Одобренията идват след първата среща между президента на САЩ Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември на фона на усилията за възстановяване на напрегнатите отношения.

Китай може да използва одобренията като жест на добра воля и като оправдание за потенциално решение да култивира повече ГМ култури в страната, каза Джон Бейз, президент на американската консултантска компания "Джон С Бейз енд асосиейтс" (John С. Baize & Associates).

Китай също одобри две ГМ характеристики на захарна тръстика, разработени в Бразилия, заедно с памук на БАСФ (BASF), устойчив на хербициди.

Растенията могат да бъдат внасяни за преработка в страната през следващите пет години.

Китай одобри и три вътрешно разработени ГМ продукта, включително устойчива на насекоми и глифозат царевица от "Юан Лунпън хай-тек агрикълчър" (Yuan Longping High-tech Agriculture) и устойчива на инсекти соя на "Ханчжоу Жуйфън" (Hangzhou Ruifeng).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари