Кирил Петков проведе среща с ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и представители на „Уестингхаус“

1
Коментирани бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво в контекста на продължаващата война в Украйна
Коментирани бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво в контекста на продължаващата война в Украйна

Коментирани бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво в контекста на продължаващата война в Украйна

Министър-председателят в оставка Кирил Петков проведе среща с ръководството на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ и представители на компанията „Уестингхаус“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. В разговорите участваха също министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и Антон Симеонов, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг.

В хода на срещата ръководството на АЕЦ потвърди, че от 2012 г. се обсъжда диверсификация на доставките, което е предпоставка за защита на националната сигурност, но до 2018 г. в тази посока не е свършено абсолютно нищо. Процесът реално е започнал едва през 2019 г. с работни дискусии с алтернативен доставчик в лицето на „Уестингхаус“ и тестове за безопасност, но поради трудности в преговорите се бави началото на законовите процедури. Това е причината министър-председателят Кирил Петков да пристигне днес на място, за да се увери какви са пречките и рисковете пред националния интерес на България.

Премиерът бе категоричен, че други държави от Европейския съюз вече успешно са диверсифицирали енергийните си доставки, а България в момента се опитва да наваксва, за да се гарантира енергийната сигурност на българските граждани.

Акцент в срещата бяха възможностите за завършване на процеса на диверсификация на ядреното гориво. В момента АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависима от руския внос. Целта на българския кабинет е единият от реакторите на атомната централа да заработи с гориво от „Уестингхаус“. Премиерът заяви, че се надява да се изясни кои са „препъни камъните", попречили за финалното реализиране на проекта с „Уестингхаус“, подписан още в началото на 2021 г. „Обезпокоен съм от случващото се в Европа и прогнозата ми е, че войната ще продължи още пет години, затова се надявам да успеем да продължим пътя ни на диверсификация“, каза министър-председателят. Участниците в разговорите поеха ангажимент в кратки срокове техническите проблеми в проекта да бъдат изчистени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    доста нагло копеленце. натриса американците на всяко едно мядто до последната си секунда. знае, че никога повече няма да е премиер и насира наредбез да му мигва окото. дано поне сега на малоумниците гласували за него се опомнят кого точно обслужва.
  • 2
    1
    ю'ю'ю''ю
    Това е арогатно - изгонен е от власт, а ходи и заповядва! Напусни България, агент/шпионино!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари