Кирил Петков допуска, че може и друг от "Продължаваме промяната" да е премиер

1
Нямахме идея шест месеца кой отговаря за ИТН - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг
Нямахме идея шест месеца кой отговаря за ИТН - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг Снимка: БНТ

Нямахме идея шест месеца кой отговаря за ИТН - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг

Министър-председателят Кирил Петков коментира в "Панорама" по БНТ най-горещата тема в политическата сфера у нас - предстоящия вот на недоверие към правителството.

"Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна", отбеляза той.

"Опитваме се и мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция. Тогава вече, промяната ще е съвсем реализуема стъпка“, категоричен бе премиерът.

"Ако правителството падне и му се даде отново мандат, ние ще започнем отново преговори, но не с Бойко Борисов, не с Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички независими партии и депутати", допълни Кирил Петков.

Премиерът посочи, че няма никакъв проблем ако не той, а друг негов колега от "Продължаваме промяната" стане министър-председател на България. По въпроса за предсрочно освободеният от поста председател на НС Никола Минчев, Петков коментира:

"Всички харесваха Никола Минчев в парламента. Беше гласувано против него като човек".

Премиерът обърна внимание и на темата за търсенето на допълнителна подкрепа от депутати за вота на недоверие и напускащите ИТН народни представители.

"Днес още един депутат от ИТН каза аз избирам България, избирам да бъда част от тази промяна и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в следващите дни. Ние сме в парламента заради тези хора на улицата и когато усетиш подкрепата, знаеш, че е правилно това, което правиш. Идеята е да се борим за идеи, а не някой да се опитва да прави провокации. Надявам се на мирни протести даже не в подкрепа на правителството, а в подкрепа на промяната“, допълни Петков.

Той посочи че проблемът на формацията му първите 6 месеца е, че докато са знаели кой отговаря за ДБ, за БСП, са нямали идеята кой отговаря за ИТН - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг.

Премиерът призова президента Румен Радев да реши дали промяната е завършена и да застане редом до тях в битката им със задкулиесието.

"Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората. Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена“, заяви Петков. Според него държавният глава трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва.

"Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа - съжалявам, направих грешка“, посочи Петков в коментар на твърденията, че е предал българската позиция в преговорния процес на ЕС със Северна Македония. Той отчете, че може би е било грешка решението в последните 6 месеца да работят по 20 часа.

"За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за РСМ. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно. Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент. Атаките са фалшиви, те прикриваха нашето желание за промяна“, отсече премиерът.

"Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията“, допълни Петков и призна, че не е чел френското предложение, което директно е изпратено към НС.

"Няма да взема никакво самостоятелно решение. Ще следвам волята на българския парламент", заключи темата той. Премиерът коментира и кризата с инфлацията у нас.

"Газът от Русия се качи 4 пъти. Петролът дойде с огромно увеличение заради войната в Украйна. И храните, голяма част от които са внос, и те се качиха. С други думи - привнесе се една голяма инфлация. Това, което направихме, е българските домакинства да не им се качи тока и така се потисна инфлацията. Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето защо тези 2 милиарда, които предложихме, отиват точно в тази посока - да компенсират хората с най-ниски доходи“, каза Кирил Петков.

Той обаче отчете растеж на икономиката, както и компенсации за бизнеса.

"Всъщност за тази криза, ние се справихме доста добре. Който се опитва да излъже, че може да овладее цялата инфлация отвън - това е един популизъм на дребно“, смята премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Ганьо
    Хайде стига тъпи номера, да отървем шута по задника. Така си се вкопчил за властта с нокти и зъби, въпреки некадърното ти управление, та само зомбираните от лъжите ти могат да ти повярват. Стягай куфарите за Канада и пътувай.
  • 5
    1
    ';'\''
    Този сащнически "премиер" е тотално фалшива карикатура - посмешище и е срам за България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари