Кирил Петков договори от юни да получаваме втечнен газ от САЩ, на по-ниски цени

0
Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера
Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

 В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    русенец
    Проблемът е, че Хамерика няма откъде да я вземе тази газ освен от Русия, както впрочем правеше до сега. От друга страна почти половината газовози в света са на Газпром. Ще видим хамерикански газ, ама на куково лято. А ако все пак го видим, то цената му ще е поне 60% по-висока от същата тая газ на Газпром, която идва по тръбата.
  • 2
    2
    Русенлия
    Под тези на Газпром
  • 8
    1
    Лъжец и идиот!
    По-ниски цени? От кои цени по-ниски?!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари