Кирил Петков: Аз лично съм доволен от равносметката за тази година

2
Петков е в Канада за празниците
Петков е в Канада за празниците Снимка: Facebook

Петков е в Канада за празниците

"Когато човек е извън България, понякога може да оцени дори по-добре колко е хубава страната ни". Това заяви в навечерието на Новата година Кирил Петков.

"Когато човек е извън България, понякога може да оцени дори по-добре колко е хубава страната ни. Някак хванати от битките на ежедневието, забравяме, че живеем в едно райско кътче и зависи само от нас да си го направим малко по- уредено и всички ние да сме малко по-щастливи, че живеем в него заедно.

Аз лично съм доволен от равносметката за тази година, и въпреки че човек иска да постигне винаги повече и по-бързо, реално много неща се случиха, които ми дават надежда и за 2024. Ето някои от тях:

Излязохме от спиралата от избори, които водеха до краткосрочно и нестабилно държавно управление без ясна посока. Управлението в сегашното редовно правителство е трудно, но в действителност произлизащата от него непрекъсната политическа конкуренция направи така, че нещата станаха по-прозрачни, корупцията стана по-рискова и ограничена. Крайният резултат стана по-добър за хората, като политическите партии платиха и продължават да плащат политическа цена за съвместната си работа.

Положихме основите за истинска дълбока реформа в правосъдната система, която от години не се случваше. Та днес имаме главен прокурор, който може да бъде разследван от независим съдия, прокурор, който не е всевластен, който не може да командва всеки обвинител в страната. Институцията, на която хората разчитат за справедливост, започна да се освобождава и демократизира за пръв път от три десетилетия. Измерителят за нейния успех е нещо недоловимо, но реално: участниците в съдебната система заради новите правила все по-малко ще могат да защитават задкулисни интереси и все повече ще трябва да работят за хората, ако искат и те самите да не попаднат под ударите на тези нови правила.

Върнахме си доверието на външните партньори и заприличахме на нормална европейска държава. Неведнъж съм водил лично разговори с Марк Рюте и знам, че той не просто вдигна ветото за Шенген, той реално ни каза “аз Ви вярвам, че ставате правова държава не само на хартия, но и на практика”. Вчера станахме пълноправен член на Шенген, който трябва да изпълни условия, еднакви за всички останали държави от Съюза. Колко хубаво е, че едното от тези условия, е Европа и Фронтекс да увеличи значително присъствието си с охраната на границата, а Европейската комисия да ни даде още средства, за да си укрепим границата, така че да пази по-добре от мигранти. И да, предполагам, че за трафикантите на хора, за наркоразпространението, за контрабандата, това не е добра новина.

Предполагам, че и тази допълнителна интеграция на България към Европа не е добра новина за Путин, който все повече изпуска влиянието си в България. Губи влиянието дори и чисто символично: може би скоро най-високият паметник в столицата ще бъде на Левски, Ботев или на някой наш български цар, вместо руския шмайзер, който 70 години беше над главите на всички българи.

А помните ли страховете, че държавната хазна е пробита, ще фалираме и страшните дългови спирали, които се рисуваха за края на годината? Служебното правителство внесе бюджет с дефицит над 6%, и внуши страх дори у тези, разбиращи от финанси. А се оказа, че бюджетният дефицит ще бъде драстично по-нисък от 3% за 2023. И в следващият бюджет дефицитът - въпреки увеличението на пенсиите с 11%, въпреки увеличението на парите за здравеопазване, образование и култура, въпреки рекордната инвестиционна програма от 10 милиарда, ще бъде пак под 3%. Колко хубаво е, когато парите на хората отиват при хората!

И не знам дали забелязахте, че България за трето тримесечие на 2023 е на второ място по повишение на заплатите в Европейския съюз с ръст от 15.8%. За любителите на Орбан в България и на неговата политика, искам да кажа, че Унгария изостава спрямо България по ръст на заплатите за този период. Когато фактите говорят…

За мен лично три промени, за които от години съм си мечтал, също се придвижиха напред през 2023.

Винаги ме е боляло да виждам как Сингапур, Корея, Япония и даже страни като Турция си връщат обратно най-успелите студенти от топ университетите да работят за страните си, а България свободно пускаше най-успешните си деца да се губят по света и да строят чужди държави, за да плащат студентските си заеми и после никога да не се приберат. С този бюджет това се промени, днес на всяко българче, което е прието в топ университет и реши да се върне в България и да работи за страната си, държавата ще му помогне с високите университетски такси. Време е да започнем да пазим българския талант и да си го връщаме да работи за изграждането на нашата родина. Програмата Стефан Стамболов е вече факт за България и ще започне да връща младите българи обратно.

Втората промяна, която вече е факт, е, че всички деца в България с диабет вече имат сензори, които увеличават техния контрол върху кръвната захар и тяхната продължителност на живот и се работи за още допълнителна подкрепа през 2024.

И може би още една малка промяна, която ми е на сърце, е ограничението на 500 м зад трите плажа Корал, Иракли и Карадере да не може да се поставя дори ограда и тези красиви кътчета на Черноморието ще ги запазим в най-естествения им вид за нашите деца!

Има още много промени, които движат нашата България напред с малки стъпки, но в правилната посока. И така въпреки хилядите критики, въпреки стотиците страхове на хората, въпреки десетките съмнения, аз се чувствам удовлетворен от работата ни през 2023.

Благодаря на целия отбор, че бяхме рамо до рамо, за да се случат тези стъпки в правилната посока. Благодаря и на отбора, който скочи, за да промени и населените си места с надежда да имаме прозрачни успешни европейски градове и села, където хората са наистина най-големият приоритет, а местна власт е там, за да им служи.

Следващата година можем да направим България още по-напреднала, още по-силна, още по-близо до една развита европейска страна, в която гражданите са разбрали, че истинските успехи зависят от тях самите и се гордеят с това, което са постигнали заедно в нашата мила родина!

Честита Нова Година!", написа Петков във Facebook.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    8
    робин худ
    Е доволен си стана баща на чужд гръб ей изроди крадливи мръсни Ваща майка и боклуци ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ВАС МЪРШИИ
  • 6
    7
    До 5
    Ай чезвай бе бесарабско псе…
  • 7
    6
    до 5
    Прав си! Бойкикев -коминтерновско отроче, Гнома -отроче на ДСар, Баце - потомствен комунист, Мирчев -комунярско отроче, Терзиев- тройно ДСарско чадо! Ще взема да пропусна някой и ще ми се разсърдят!
  • -6
    5
    До Иванов
    Докато има слабоумници,които гласуват за кумунягите и рушлямските нещастни няма как да сме богати и довилни! ;))
  • 7
    4
    До киро
    Да оправиш себе си за сметка на цялата държава не е достойно. Боже, прати да ни управлява някой, който милее за народа ни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари