Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих” с международна заповед за арест

0
Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в предизвиканата от Турция нова ескалация на напрежение
Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в предизвиканата от Турция нова ескалация на напрежение

Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих”, който се намира край острова в готовност да започне сондажи за газ, с издаването на международна заповед за арест.

Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в предизвиканата от Турция нова ескалация на напрежение, предаде БНР.

В радиопредупреждение днес Кипър призовава корабът „Фатих” (”Завоевателя”) и придружаващите го кораби незабавно да прекратят незаконните си действия в изключителната икономическа зона и континенталния шелф на страната. Техните операции са в нарушение на международното право и процедурите за морска безопасност. Посланието е отправено и към всички лица и компании, които подпомагат незаконните действия на „Фатих”.

Кипър заявява, че в съответствие с европейското и международното право срещу тях ще бъде издадена международна заповед за арест.

Турският сондажен корабФатих” от събота се намира на около 60 км западно от острова, където Турция обяви, че ще започне сондаж за газ и издаде незаконен навигационен телекс за тази територия от 3 май до 3 септември.

Кипър има изключителни икономически права върху този район. Правителството в Никозия осъди незаконните действия на Турция и предприема срещу нея всички действия на правно, политическо и дипломатическо равнище.   

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари