Кипър: Ердоган отново си играе с огъня!

1
Колко точно му пука за международното право – това турският президент демонстрира нагледно в Кипър
Колко точно му пука за международното право – това турският президент демонстрира нагледно в Кипър Снимка: ЕПА / БГНЕС

Поне три цели преследва Ердоган с изказването си за призрачния град Вароша на разделения остров Кипър.

С една от тях турският лидер дори може и да сполучи, пише Райнер Херман в коментара си във ФАЦ, цитиран от Дойче Веле.

Колко точно му пука за международното право – това турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира нагледно в Кипър. Точно в деня, на който през 1974 година Турция окупира Северен Кипър и така раздели острова на две части, Ердоган обяви, че отново ще отвори и занапред ще развива призрачния град Вароша – онова спорно селище, в което навремето живееха главно кипърски гърци.

Провокация заради политически дивиденти?

С тази своя провокация турският президент нарушава една резолюция на Съвета за сигурност на ООН и подлива вода на онези държави, с които Анкара напоследък, и след доста усилия, успя да си подобри отношенията. Ясно е защо Ердоган действа по този начин: защото Кипър е една от малкото теми, по които в Турция има надпартиен консенсус, а в сегашните трудни времена това може да му донесе политически точки. Но има и още една причина: по този начин Анкара дебело подчертава претенциите си да властва в Източното Средиземноморие.

Ала цената за краткотрайния успех е твърде висока. Първите реакции показват, че Ердоган поставя на карта разведряването, постигнато напоследък с Гърция и с Израел. Тъкмо тези две държави бяха обединили силите си срещу Турция в спора за находищата на земен газ в шелфа. Ердоган рискува още да разпали отново и конфликта с ЕС, с който Турция всъщност иска в момента да преговаря за актуализиране на споразумението за митнически съюз.

Ердоган води много рискована игра

Тоест, турският президент си играе с огъня, но в тази своя игра все пак може да осъществи една от целите си. Защото сега обединяването на Кипър отново изглежда като непостижим мираж. А ако островът остане разделен на две, Турция ще може да запази военната си база в Източно Средиземно море.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук