КЕВР ни съветва как да сменим доставчика на ток

0
Позволено е, ако не ви харесва новия доставчик, да се върнете при стария си краен снабдител
Позволено е, ако не ви харесва новия доставчик, да се върнете при стария си краен снабдител

Инструкция как да бъде сменен доставчикът на ток, включително и от битови потребители, публикува на сайта си Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тя влиза в действие от 1 април, напомня 24 часа.

Стъпка по стъпка документът показва какво трябва да направи потребителят, за да напусне досегашния си търговец - "ЧЕЗ Електро България", "Енерго-Про Продажби" и "ЕВН България Електроснабдяване", с друг.

Позволено е, ако не ви харесва новия доставчик, да се върнете при стария си краен снабдител. Сменя се само търговецът на ток, електроразпределителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще транспортират еленергията до клиента и си остават доставчици на мрежови услуги.

Те са естествени монополисти за региона. Компанията, което е администратор на смяната на доставчика на ток е електроразпределителното дружество в района, в който клиентът живее.

Смяната на доставчика започва с договор за комбинирани услуги. От КЕВР обясняват, че това е договор за доставка на ток и за мрежови услуги. Той ще позволи един път да си купите еленергията от новия търговец и пак на него да платите за пренос и достъп през мрежите.

Търговецът пък ще превежда парите за мрежовите услуги на електроразпределителното дружество. Затова се изисква и търговецът да има рамков договор с ерепето. Ако липсва такъв рамков договор това е основание електроразпределителното дружество да прекрати процедурата по смяна на доставчика, пише "24 часа".

Клиентът, който иска да смени търговеца, подава заявление до електроразпределителното дружество. Това може да направи и бъдещият му доставчик, но срещу нотариално заверено пълномощно.

Заявлението може да бъде пуснато и онлайн, ако е подписано с електронен подпис. Електроразпределителното дружество няма право да изисква други допълнителни документи от клиента или новия доставчик. То има 4 работни дни от датата на подаване на заявлението, за да извърши проверка на данните, които са в документа.

Те, освен личните данни и координати на потребителя, са още - обектите, които ще се снабдяват, клиентски номер, абонатен номер /ИТН/, уникален идентификационен номер, тип стандартен товаров профил - дали е битов потребител, небитов, улично осветление и други. Образците на заявлението са публикувани на сайта на КЕВР.

Ако клиентът подаде за един и същ обект - апартамент, кафене, офис и т.н., повече от една промяна на дос*тавчика, ще му бъде отказано. Електроразпределителното дружество няма как да разбере коя точно иска клиентът.

Ако потребителят е получил оферта за 100 лв. за мвтч и е подал заявление и в същия месец му дойде оферта за 90 лв. и пак подаде заявка за смяна в рамките на 1 месец, електроразпределителното дружество ще прекрати процедурата.

Така че смяна на доставчика се прави само един път в месеца. В срок от 3 работни дни ЕРП-то известява клиента, ако има неточности и непълноти. Ако не бъдат отстранени, процедурата пак се прекратява.

Настоящият доставчик има 2 работни дни след като е бил уведомен, че клиент го напуска, да издаде служебно и да предостави на ерепето удостоверение, че напускащият няма просрочени задължения.

Пак за 2 работни дни настоящия и новият търговец потвърждават или правят мотивирано възражение срещу смяната. Ако няма възражения, приема се, че тя е потвърдена.

Ако има възражение, ЕРП-то в срок от 1 работен ден информира заявителя. Ако за един ден пък той не отстрани причината за възражението, то смяната се прекратява.

Ако не е постъпило възражение, смяната се прави до 3 работни дни преди началото на месеца, преди да започне доставката на ток от новия търговец.

2 дни преди началото на месеца, от който се сменя доставчика, ЕРП-о предоставя информация до стария и новия, че смяната е извършена.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари