КЕВР утвърди поскъпването на природния газ

0
Цената на природния газ за месец септември е в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС
Цената на природния газ за месец септември е в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ за месец септември е в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщава DarikNews.bg.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените на 1.09.2022 г. от „Булгаргаз“ данни и документи. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от три източника: Количеството газ по Четвъртото споразумение към договора за доставка на природен газ от компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г.; Количества природен газ, осигурени по сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/; Количества от търг „тип аукцион“ на платформата на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ „Чирен“. Стартът на интерконектора „България - Гърция“ ще е ключов фактор за намаляване цената за м. октомври.

Утвърдената от Комисията цена на природния газ е по-ниска от предложената от „Булгаргаз“. Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за месец септември 2022 г.

Водеща причина за високия ръст на цената за септември е продължаващото през август повишение на международните цени на природния газ в резултат от военната агресия на Русия в Украйна. Силно намалените или спрени доставки от страна на „Газпром“ водят до повишена несигурност на газовия пазар в Европа и формиране на нереално високи котировки. Допълнителен негативен фактор е и повишеният курс на американския долар, който е ценообразуващ елемент

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    айкй
    Само грантополучателите вярват на евроатлантическите ценности и на общата европейска политика на санкциите и на солидарност! Пак народите ще платят цената, а предателите управленци - пак ще заминат за сащ, където беше и горбачоф - убиецът!
  • 6
    1
    схайЙ
    Бравоооооооооооооооооооооооо! Всеобща радост в цяла България! Пак гласувайте за десни партии, пп-та, итн-та, партиите-хибриди на армани сбърканяни, подлъжете се и по Стефан Янеф и всичко като цени ще е все по-нагоре! А вина за тоталните цени нагоре вина носят скандалните американски агенти/шпиони про100$$$$$$$$$$ к!р0 и @сен к0к0рчеф, които едностранно отказаха да плащат на стабилния доставчик на газ за Европа от 30 години!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари