КЕВР намалява одобрените цени на ВиК операторите с ниска ефективност и неизпълнени инвестиции

0
Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30 декември 2022 година
Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30 декември 2022 година Снимка: БТА

Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30 декември 2022 година

През 2023 година 15 регионални ВиК оператори ще получат по-малко увеличение на цените на ВиК услугите в сравнение с одобрените цени в техните бизнес планове. За шест от 6 от тях действащите към момента цени дори ще бъдат намалени. За 5 регионални дружества се предлага по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Плевен, Русе, Смолян и Стара Загора, се казва в съобщение на КЕВР до медиите.

Това предвиждат докладът на КЕВР и проектът за решение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2023 година, които регулаторът в състав ВиК разгледа на открито заседание и обществено обсъждане.

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, след третата и след петата година от приемането на бизнес плановете на ВиК дружествата КЕВР е задължена да актуализира утвърдените с 5 годишни планове цени на услуги за следващата година. При изменението на цените регулаторът отчита допълнителни показатели за изпълнение, а не само натрупания инфлационен индекс от датата на приемане на бизнес плановете.

Сегашната процедура по изменение на цените на услугите се провежда след като през 2022 година комисията извърши цялостен регулаторен преглед, включващ планови проверки на дейността на всички ВиК дружества за 2020 - 2021 година. За втори път при изменението на цените на услугите регулаторът отчита и ефекта от изпълнението на инвестициите, заложени от дружествата в техните бизнес планове, както и изпълнението на единните показатели за ефективност.

Всеки един бизнес план е своеобразен договор между потребителите и ВиК дружествата. Ролята на регулатора е да контролира стриктно изпълнението на параметрите им, тъй като в тях е заложен ясен ангажимент - клиентите да получават качествена услуга срещу определена от комисията цена. Всяко неизпълнение е нарушение на този ангажимент и задължение на КЕВР е да отрази това с промяна в цената.

С предлаганите изменения на цените за 2023 година комисията дава актуална индивидуална оценка за резултатите от дейността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. Комисията санкционира и намалява одобрените им цени за 2023 година на онези компании, които не са изпълнили заложените в бизнес плановете им цели. За тези, които са ги изпълнили, одобрените цени се увеличават.

На откритото заседание част от представителите на ВиК дружествата, за които се предвижда намаление на цените, заявиха, че регулаторът трябва да отчете в по-голяма степен влошаването на цялостната икономическа среда с повишени разходи за електроенергия и материали, както и натрупаната инфлация. Според други ВиК дружества измененията са оправдани и комисията правилно е отчела изпълнението на показателите за дейността.

На общественото обсъждане представителят на МРРБ изтъкна, че преди намалението на цените за отделни оператори регулаторът трябва да извърши по-пълна проверка и да им даде конкретни указания във връзка с неизпълнението на изискванията.

Според Омбудсмана в условията на криза цените не трябва да бъдат повишавани, а определянето на нивото на социална поносимост следва да се извършва въз основа на надеждни данни.

Браншовият синдикат към КНСБ е на мнение,че финансовите корекции на бизнес плановете след 3-та и 5-та година водят до дисбаланс в прогнозните приходи на дружествата, което не гарантира тяхното устойчиво развитие. Според синдиката на КТ „Подкрепа“ е необходима промяна на формулата за определяне на инфлацията, тъй като поради забавеното приемане на някои бизнес планове тя не е отчетена в пълна степен. От БАВ се обявиха за промяна в нормативната уредба, с която да се даде възможност за коригиране на цените поради по-късно приемане на плановете. Съюзът на ВиК операторите е на мнение, че намалението на цените поставя дружествата в трудно положение, тъй като се отразява на инвестициите. От Гражданска платформа „Изправи се.бг“ изразиха становище срещу изменението на цените. Според организацията социалната поносимост не е отчетена въз основа на реални данни, показателите за ефективност не се изпълняват и са необходими нови решения за извършване на реална реформа във водния сектор.

"Наредбата за регулиране на цените на ВИК услугите от 2016 година, приета от Министерския съвет, ясно указва, че след третата и след петата година от изпълнението на бизнес плановете комисията следва да отчете извършените от дружествата реални инвестиции и степента на изпълнение на единните показатели за ефективност“, заяви на общественото обсъждане д-р Ивайло Касчиев, ръководител на работната група и директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“.

Той поясни, че съобразно действащия закон регулаторът стриктно изпълнява правомощията си и по определена методика прилага единен подход към всички оператори при преизчисляването на цените на ВиК услугите. Според него действията на Комисията са последователни - при изпълнение или неизпълнение на инвестициите и показателите, заложени в бизнес плановете на дружествата, регулаторът отразява това в актуализацията на техните цени. „Регулаторната рамка у нас е благоприятна за дейността на ВиК операторите. България е единствената страна в Европа, в която в определяните цени предварително се включват както направените инвестиции, така и тяхната възвращаемост. В другите държави първо трябва да се направят инвестициите и после се получава съответната възвращаемост“, заяви Ивайло Касчиев.

Той подчерта, че през изминалите години комисията непрекъснато е информирала ВиК операторите и всички компетентни държавни институции за системното неизпълнение на инвестиционните програми, заложени в бизнес плановете на водните дружества. Според него е редно ВиК операторите да отговорят на въпроса защо качеството на услугата не се подобрява през годините и какви мерки са необходими в тази насока, както и защо някои дружества успяват да изпълнят параметрите на своите бизнес планове, а други не.

"Мерки в тази насока следва да бъдат вземани от принципалите на дружествата, а не от КЕВР. Те трябва да извършват текущи анализи, да дават препоръки и да участват активно в оперативното управление на ВиК дружествата", заяви Ивайло Касчиев.

В 14-дневен срок участниците в общественото обсъждане могат да внесат в КЕВР писмени становища по проекта за решение за изменение на одобрените с бизнес плановете цени на ВиК услуги за 2023 година. Окончателно решение регулаторът ще приеме на закрито заседание на 30.12.2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари