Казусът с царските имоти отново отиде в Конституционния съд

0
Върховният касационен съд спря делото за "Царска Бистрица"
Върховният касационен съд спря делото за "Царска Бистрица" Снимка: Peika.bg

Върховният касационен съд (ВКС) спря делото за "Царска Бистрица" и поиска Конституционният съд (КС) да тълкува какви са правните последици от решението му от 4 юни 1998 г., с което обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, съобщи news.lex.bg.

Делото за "Цapcĸa Биcтpицa" бeше peшeно нa пъpвa инcтaнция oт Coфийcĸия oĸpъжeн cъд в пoлзa нa дъpжaвaтa пpeз 2014 г.. Три години по-късно и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнa двopeцa зa дъpжaвeн, се припомня в публикацията.

Досега и по останали искове на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза върховните съдии се произнасяха, че са държавна собственост. Първо през ВКС през 2012 г. мина дeлoтo "Kpичим", а после и "Capъгьoл", и "Cитняĸoвo".

Адвокат Марияна Попова, която защитава държавата по тези дела, пледира, че в практиката си КС последователно е приемал, че има правомощия само по отношение на действащи закони. Затова няма основание да се отправя искане до КС да разтълкува решението си от 1998 г., каза тя, цитирана от defakto.bg.

Обратната теза застъпиха адвокатите на Сакскобургготски. Според тях въпросът е изключително важен за всички "царски" дела и затова е редно КС да даде своето тълкуване.

Предстои самият КС да прецени дали да допусне искането, или не.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари