Казусът "Булгаргаз": Властите не оценяват ситуацията, а опозицията гледа сеир

0
Нужни са незабавни действия на правителството, съветва Илиян Василев
Нужни са незабавни действия на правителството, съветва Илиян Василев Снимка: БГНЕС

Нужни са незабавни действия на правителството, съветва Илиян Василев с пост във Фейсбук:

За да не се окаже, че не са чули - важно за правителството.

Тъй като Булгаргаз ще продължава да си продава природен газ, тъй като така му повеляват договорите с БТГ и задълженията по закон и регулации, а кризата около Украйна "няма дъно". Призовавам спешно правителството да предприеме нужните стъпки ,включително законодателни, за въвеждане на извънреден режим за регулация на газовите запаси у нас, и за считането им за стратегически резерв, част от националната сигурност, с което да се забрани износа на природен газ /ЕС законодателството позволява при извънредни ситуации - разликата е че токът зависи от местен ресурс, а газът е вносен/, тегленете на газ от Чирен и продажбите от Булгаргаз на "излишъци" ако ги има, ако няма начин за съхранението им чрез суапове и други насрещни сделките. Сделките на борсата да се ограничат само да сделки между местни агенти, без износ. Ако въпреки това има количества, които не могат да останат да се изиска специален режим за разрешение за износ.

Незабавно да се предприемат стъпки за сключване на допълнителни договори за доставки на природен газ извън конфликтната зона, включително за втечнен природен газ през терминалите в Гърция и Турция, от САЩ, Алжир, Катар и тн.,

БТГ незабавно да активира финалните фази и сключи междусистемно споразумение с операторите на Турция, Сърбия и Северна Македония за да се използват незаетите преносни капацитети на входни и изходна инфраструктура. Ако е нужно да прибегне на изключителните клаузи.

Напомням, че природният газ на съхранение /целия плюс този на Булгаргаз/ в Чирен е под 150 милиона кубически метра, което е под минимално критичните нива. Тук изобщо не калкулираме факторът "Украйна Русия", при който ще потънем за две седмици.

За съжаление, властите не оценяват ситуацията, а опозицията гледа сеир.

Илиян Василев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари