Католиците в Русе посрещнаха Възкресение Христово

0
Католиците вярват, че Великден е време на благодат и светлина, които имат силата да преобразяват
Католиците вярват, че Великден е време на благодат и светлина, които имат силата да преобразяват Видео: БНТ

Католиците посрещнаха Възкресение Христово, предава БНТ.

В Русе по традиция в католическия храм отец Валтер тържествено провъзгласи Възкресението на Сина Божи. А в град Раковки, където живее една от най-големите католически общности у нас, в храмовете се събраха хиляди вярващи.

Католическата църквата „Пресвето сърце Исусово” в Раковски трудно побра всички, дошли да чуят най-чаканите думи: “Христос Възкръсна!”

Отец Димитър Димитров, църква „Пресвето сърце Исусово”, гр. Раковски:  „Това е един поздрав, който съдържа в себе си всичко. Имаме нужда, цялото човечество имаме нужда от тази светлина, която струи в посланието на този поздрав.“

Католиците вярват, че Великден е време на благодат и светлина, които имат силата да преобразяват. И се помолиха за промяна, най-вече в сърцата на хората.

В църквата „Св. Павел от Кръста“ в Русе дойде семейство Димови от Полша. Те живеят от десетилетия тук. Празнично облечени за т.нар. “литургия Евфаристия” заедно с приятели дойдоха с кошници пълни с домашно приготвени великденски яйца, козунак и сладкиши.

По традиция в Полша се отива в храма още в 6 сутринта, за да се освети храната. След това семействата правят тържествени закуски. Но в България работното време на църквата е друго, затова на Великден поляците правят тържествени обяди.

Хелена Тереса Димова: „Без което не може – борш, заквасено тесто. Приготвя се една седмица по-рано. И полски бигос. Той е национална храна.“

Хелена Тереса и приятелките ѝ казват, че някои католическите и православните традиции съвпадат, доскоро дори и почивните дни.

Полски традиции пък съвпадат с чешките и словашките. Като прискането с вода за здраве на Велики понеделник.

Освен строгият пост, полякините спазват и още нещо:

Айлиция Шимайска: „От постите, оттам започва да се изчиства цяла къща.“

Традициите за боядисване на яйца между католици и православни християни също съвпадат. Но едно от най-важните неща в полската традиция, особено за семействата с новородени деца, е кръщаването.

Минути след настъпването на Възкресение в русенската католическа църква едногодишната Антония получи своето свето кръщение.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари