Катаджиите вече нямат оправдание да не глобяват през нощта

0
Във всяка област има поне по една мобилна камера със светкавица
Във всяка област има поне по една мобилна камера със светкавица

Вече над 70 мобилни камери имат светкавици и всяка областна дирекция разполага с поне една или две оборудвани. Пътните полицаи няма оправдание и трябва да работят и през нощта.

Това обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски, предаде "Дневник" .

Доскоро катаджиите не можеха да налагат глоби през нощта на провинилите се шофьори, защото камерите им нямаха светкавици. "Карахме ги да стоят само в светли участъци. Вече няма нужда и не могат да се оправдават. Трябва да работят", коментира полицейският шеф.

Той заяви още, че глобите от електронните фишове отиват в специален фонд, от който се купуват нови камери. Например вече е сключен договор след обявени търгове за доставка на 28 мобилни камери, които трябва да бъдат "раздадени" на областните управления на МВР около Нова година, прогнозира Рановски. В ход са и обществени поръчки за други 56 преносими и 15 стационарни камери.

Парите за тях идват именно от фонда от глоби с електронни фишове, обясни ръководителят на Пътна полиция.

Рановски представи и статистика, според която за 10-те месеца на тази година са наложени много повече санкции с фишове и актове спрямо 2016 г. До края на октомври издадените фишове са 306 911, което е с 50 259 повече от миналата година. Електронните фишове през 10-те месеца на 2017 г. са били 322 324, което е повече с 35 597 спрямо 2016 г. Наложените актове пък са 192 258 или с 22 754 повече от миналата година.

Рановски отчете и като тежък месец ноември, през който са станали 570 катастрофи със 70 загинали, което е ръст за тази година и все пак има лек спад спрямо същия период за 2016 г. Той заяви, че броят на транспортните произшествия и загиналите през миналия месец е повече от традиционно тежките в тази статистика летни месеци. Той все пак предупреди, че започват още по-трудния зимен период, през който неподготвени шофьори причиняват тежки катастрофи. "На пътя дебнат изненади и всяко подценяване на ситуацията води до тежки последици", обобщи Рановски.

Иначе и миналата година България е била лидер по брой на загиналите след катастрофи с 99 жертви на 1 млн. души, следвана от Румъния с 97 на 1 милион. Средното ниво за Европа е 50 загинали на 1 млн. души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари