Карл Нехамер: Членството на Турция в ЕС е немислимо

3
Канцлерът на Австрия призова страните членки да разработят нов формат на сътрудничество между Брюксел и Анкара
Канцлерът на Австрия призова страните членки да разработят нов формат на сътрудничество между Брюксел и Анкара Снимка: Туитър / Carl Nehammer

Канцлерът на Австрия призова страните членки да разработят нов формат на сътрудничество между Брюксел и Анкара

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви в интервю за в. "Велт", че е против възобновяването на преговорите за членство на Турция в ЕС и призова страните членки да разработят нов формат на сътрудничество между Брюксел и Анкара.

Преговорите на ЕС за присъединяване на Турция започнаха преди 18 години, но от пет години са замразени, въвежда "Велт" в темата и продължава: Затова австрийският канцлер призовава за официалното им прекратяване. Той обаче иска Анкара да участва в преговорите за спиране на огъня в Украйна. "Подкрепяме по-нататъшното сближаване между Анкара и Брюксел, но пълноправното членство на Турция в ЕС за нас е немислимо", заявява канцлерът Карл Нехамер в интервюто, пише БТА.

"Велт" припомня посещението на комисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархей в Анкара миналата седмица и изявлението на министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, че ЕС не може да е глобален играч без Турция и преговорите трябва да бъдат възобновени.

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 година и започналите през декември 2005 преговори са прекъснати през 2018 година поради продължаващи нарушения на принципите на правовата държава и основните демократични права в Турция. От отворени 16 от общо 35 преговорни глави досега е затворена само една.

В разговора Карл Нехамер заявява: "Важно е да сме честни един към друг, което включва и официално прекратяване на замразените от години преговори за присъединяване и разработване на нова концепция за добросъседско сътрудничество".

За ЕС Турция остава много важен партньор. Същевременно канцлерът подчертава, че в момента Турция и Австрия работят успешно на двустранна основа за подобряване на връзките между двете страни. „В близко бъдеще ще се срещна с турския президент Ердоган“, съобщава ръководителят на австрийското правителство и шеф на Австрийската народна партия.

Нехамер взима отношение и по войната с Украйна, като изказва мнение, че в бъдещи преговори за прекратяване на огъня и постигане на мир е важно да се включат и страни като Турция, Саудитска Арабия, Китай и Индия. Канцлерът изразява солидарността към Украйна и подчертава, че Австрия оказва хуманитарна подкрепа на украински граждани по приета специална програма.

В интевюто на „Велт“ Карл Нехамер се спира и на вътрешнополитически въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Иван
    Тези шалвари и Европа,ами и сирийските пустинни маймуни и ливанците,два ги приемат в Европейския съюз,защо не?Ужас,те не са за Европа,да си живеят в Азия, там са си добре...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари