Кардиолог обяснява как аспиринът влияе на сърцето

0
Според лекаря медикаментът има и противопоказания, препоръчва прием само по предписание на специалист
Според лекаря медикаментът има и противопоказания, препоръчва прием само по предписание на специалист

Според лекаря медикаментът има и противопоказания, препоръчва прием само по предписание на специалист

Руският кардиолог д-р Вадим Закиев предупреждава за риска от фатални последици от неоправдана употреба на аспирин. Той споделя, че последствията от приема на това лекарство могат да включват редица нежелани реакции, включително много сериозни и опасни, като инсулт.

“Коментираният препарат е известен с положителния си ефект, когато се приема от хора със сърдечно-съдови патологии: индикациите за употребата му включват предишен инфаркт, исхемичен инсулт, ИБС (коронарна болест на сърцето) и атеросклероза. Но само лекар трябва да изписва това лекарство”, подчертава д-р Закиев, пише Actualno.com.

Много хора го приемат от години, но понякога лекарството може да причини редица нежелани реакции, включително много сериозни: киселини, болки в стомаха, стомашни язви и кървене, дори в мозъка или хемороиди“, споделя д-р Закиев.

Лекарят добавя, че за хора, които имат язвени лезии, склонност към синини, кръвоизливи от носа и други кръвоизливи, приемането на това лекарство е строго противопоказано. В случаите, когато лекарят не предписва специално аспирин на пациента, по-добре е да се вземат статини, за да се предотвратят сърдечно-съдови инциденти.

Статините намаляват нивото на „лошия“ холестерол и риска от миокарден инфаркт и инсулт, а страничните им ефекти се проявяват много по-рядко от аспирина“, заключава експертът.

Руският лекар Александър Мясников също изказва мнението си за аспирина. Той споделя, че това лекарство има много противопоказания и препоръчва приема му само по лекарско предписание.

Д-р Александър Мясников споделя, че съвременните медицински стандарти по света предполагат ежедневен прием на ниски дози аспирин за хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. В тази група влизат и прекарали инфаркт или инсулт, хора, страдащи от диабет и хипертония, както и пациенти с постоянно високи нива на холестерол в кръвта.

"Превенцията на сърдечни заболявания и сърдечни съдове при хора, които все още нямат заболяването, но имат комбинация от рискови фактори, се решава индивидуално заедно с лекуващия лекар. Тъй като това лекарство прави кръвта по-малко вискозна, предотвратява образуването на кръв съсиреци и развитието на инфаркти и инсулти, включително повторни. Например, в случая са важни множество рискови фактори. За профилактика се използва специална дозировка - до 100 мг", казва експертът.

Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари