Карайте колело, ако искате да имате здраво сърце

0
Карането на колело по поне 1 час на седмица предпазва от коронарна болест
Карането на колело по поне 1 час на седмица предпазва от коронарна болест Снимка: Pixabay

Рискът от сърдечносъдови заболявания при хората, които редовно карат колело за удоволствие или за да отидат на работа, е доста по-нисък, отколкото при останалите, съобщи Фокс нюз, позовавайки се на изследвания на университета на Южна Дания и университета в Лунд, Швеция

В изследването си датските учени са обхванали повече от 45 000 възрастни, които карат колело редовно. В рамките на 20 години, колоездачите страдали от 11-18% по-малко сърдечни удари в сравнение с хората, които не използват велосипеди. Освен това се установило, че карането на колело по поне 1 час на седмица предпазва от коронарна болест, предава Обекти.

Шведските учени пък проследили живота на 20 000 колоездачи в рамките на 10 години. В началото на проучването средната възраст на доброволците била 43 години.

В края на проучването се установило, че опасността от наднормено тегло, високо кръвно налягане и висок холестерол е доста по-ниска при хората, които карат колело - със съответно 39% (за наднормено тегло), 11% (за високо кръвно налягане), 20% (за висок холестерол) и 18% (за диабет).

Минималното време, което трябва да прекараме на велосипедите си, не е определено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук