Капитолия е обезопасена след 4-часова блокада

0
Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати
Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати Видео: NOVA

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати

Четири жертви и десетки задържани. Това е равносметката след безпрецедентния щурм на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

Стотици пробиха полицейската охрана в следобедните часове и окупираха сградата на Конгреса в продължение на четири часа. При неизяснени засега обстоятелства е била простреляна жена, която по-късно почина от раните си. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат демонстрантите. Кметът на Вашингтон обяви комендантски час в града от 18 часа в сряда до 6 часа сутринта в четвъртък, информира NOVA.

Това се случи докато двете камари се бяха събрали, за да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент. Резултат, който Доналд Тръмп оспорва. Той първоначално призова в Twitter привържениците си да останат мирни, а по-късно във видеообръщение ги прикани да се върнат по домовете си. Той обаче отново повтори необоснованите си твърдения за изборна измама. Това накара социалната мрежа да блокира профила му за 12 часа. Facebook изтри видеото му и също блокира профила му за 24 часа.

Преди два часа, американският Конгрес възобнови сесията си след безпрецедентния щурм.

Днес беше мрачен ден в историята на Капитолия. Но благодарение на бързите усилия на американската полиция, федералните, щатските и местните правоохранителни органи, насилието беше потушено, сградата на Конгреса е безопасна и работата на хората продължава”, подчерта вицепрезидентът Майк Пенс.

Ние осъждаме насилието, което се е случило тук, с най-силните възможни думи. Скърбим за загубата на живот в тези свещени зали, както и за пострадалите сред онези, които защитиха Конгреса днес. Винаги ще сме благодарни на мъжете и жените, които останаха на своите постове, за да защитят това историческо място. Насилието никога не печели, свободата печели!”, добави той.

Американските официални представители обявиха Капитолия за "обезопасен", четири часа след като привърженици на Тръмп окупираха сградата. Във връзка с настъпилите безредици във Вашингтон българското Министерство на външните работи съветва всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да останат по домовете си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук