Кап. Камен Иванов: В река Дунав се сблъскват кораби, но до разливи не се е стигало

2
Началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ по време на учение за ликвидиране на нефтен разлив
Началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ по време на учение за ликвидиране на нефтен разлив Снимка: Областна администрация - Русе

Началникът на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ по време на учение за ликвидиране на нефтен разлив

Специализираното учение за ограничаване и ликвидиране на нефтен разлив по река Дунав, организирано по разпореждане и под ръководството на областния управител Драгомир Драганов се проведе днес. Тренировката беше в акваторията на пристанищен терминал „Русе-Запад“.

Учението беше насочено към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия в частта му, касаеща специфична опасност от нефтени разливи, възникнали при инциденти, свързани с корабоплаването по река Дунав и/или бреговата инфраструктура. На място присъстваха всички компетентни институции, като за целта на тренировката беше направена симулация на сблъсък между два кораба. В съвместното учение, провеждащо се под надслов „Дунав 2024“ също участваха заместник областният управител Георги Георгиев и главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова. По време на учението, което е едно от най-мащабните през последните 20 години в акваторията на региона, се състоя и симулация на евакуация на пострадал с оказване на медицинска помощ. Фокусът на мероприятието обаче беше върху ограничаването и неутрализирането на нефтения разлив.

Имайки предвид военните действия в Украйна, голяма част от горивата се транспортират по река Дунав. Правим учението, за да знаем как да реагираме по най-правилния начин при евентуални бъдещи инциденти, като се поучим и от грешките, които могат да се допуснат. Ангажирали сме всички институции, включително и фирми от Варна, които са специализирани в тези операции и могат да окажат съдействие“, каза Драганов. Той оцени действията на институциите като адекватни и навременни. Капитан Камен Иванов, който е началник на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ към Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, обясни, че симулацията е на сериозен разлив, какъвто, за щастие, в реката все още не се е случвал. Според него трябва да сме проактивни и подобни тренировки да се правят по-често.

При по-малки инциденти, които се случват да не кажа често, но например на два-три месеца веднъж, става дума за сблъскване на кораби, но не и за разливи, институциите реагират веднага“, каза още капитан Иванов, който обясни, че при настъпване на подобен инцидент реакцията на институциите е в рамките на до 5 минути.

Последният инцидент между кораби в българската част на река Дунав е бил в нощта срещу 8 март тази година. Той се е случил на същото място, където днес се проведе учението. Тогава са се сблъскали два кораба в тъмната част на денонощието. За щастие, обаче до разлив не се е стигнало. Единият кораб е пренасял тор, а другият – нафта. Не се е получил разлив, тъй като и корабите са защитени. Те имат двойни дъна

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    222
    Смешници
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари