Канадска провинция легализира твърдите наркотици

0
Без арести или обвинения за лично притежание на до 2,5 грама твърди наркотици, нито пък наркотиците им ще бъдат конфискувани от полицията
Без арести или обвинения за лично притежание на до 2,5 грама твърди наркотици, нито пък наркотиците им ще бъдат конфискувани от полицията

Целта е да се овладее опиоидната криза, отнела живота на хиляди хора

Канада обяви днес декриминализацията на твърдите наркотици в пилотен проект на Британска Колумбия, целящ да овладее опиоидната криза, отнела живота на хиляди хора - като лекува зависимостите, а не вкарва в затвора употребяващите наркотици за притежание.

В отговор на искане от страна на Британска Колумбия федералният министър на психичното здраве и зависимостите Каролин Бенет заяви, че изключението от закона, позволяващо притежаването на опиоиди, кокаин, метамфетамин и други твърди наркотици, ще започне да действа на 31 януари 2023 г. и ще продължи три години, информира БГНЕС.

Пълнолетните лица в провинцията на тихоокеанското крайбрежие няма да бъдат арестувани или обвинявани за лично притежание на до 2,5 грама твърди наркотици, нито пък наркотиците им ще бъдат конфискувани от полицията.

Вместо това на употребяващите ще бъде предоставена информация за това как да получат достъп до медицинска помощ за лечение на зависимостите.

"В продължение на твърде много години идеологическото противопоставяне на намаляването на вредите струваше човешки животи", заяви Бенет на пресконференция при обявяването на пилотния проект.

"Правим това, за да спасим живота, но и за да върнем на хората, употребяващи наркотици, тяхното достойнство и право на избор", каза тя и добави, че това може да се превърне в "образец за други юрисдикции в Канада".

Няколко града, сред които Монреал и Торонто, са сигнализирали за желанието си да въведат подобни законови изключения.

Според данни на федералното правителство от януари 2016 г. до септември 2021 г. в Канада от свръхдоза опиоиди са починали 26 690 души.

В Британска Колумбия приблизително шест души умират всеки ден от отравяне с опиоиди. Миналата година са били загубени повече от 2200 живота, а приблизително 9400 са починали, откакто главният здравен инспектор на провинцията Бони Хенри обяви ситуацията за извънредна за общественото здраве през 2016 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    до 3
    Да, масови гробове на деца от малцинствата, откривани напоследък край различни интернати и избите през 80-те и 90-те години на 20-ти век. Това се нарича геноцид. Породените от това вълнения и практически въвеждането на извънредно положение в Канада. И разни други демократични нещица, които не ти пожелавам да преживееш. Че не знаеш как е в Канада е очевидно, ама поне знаеш ли къде се намира и можеш ли да я покажеш на картата?:)
  • 0
    3
    daskal
    До 3 - Абе изобщо ужас е в тази Канада! Нисък стандарт на живот, мизерия, неуредици във всичко! Не е като в уредените руски провинции. Те затова и почти всички мигранти напират към Русия.
  • 5
    2
    Krakra
    Канада е страховито място. След като предложиха на гражданите си с хронични заболявания да ги евтаназират безплатно, сега легализират нещо, което доказано води до увреждане и смърт на приемащите го.Очевидно искат драстично да си намалят населението и не го крият. Първи разрешиха на травестити да посещават ясли и училища, за да "обучават" децата в толерантност. Изобщо нещата не са на добре и полека ще допълзи този ужас и в Европа.
  • 2
    1
    русенец
    "федералният министър на психичното здраве и зависимостите " ??? Пък ние имаме само министър на иновациите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари