Канада регистрира първи случай на силно мутирал подвариант на коронавируса

0
Заразен е човек, който не е пътувал извън страната
Заразен е човек, който не е пътувал извън страната

Заразен е човек, който не е пътувал извън страната

В канадската провинция Британска Колумбия беше регистриран първият случай на заразяване със силно мутиралия подвариант ВА.2.86 на варианта при човек, който не е пътувал извън провинцията, съобщи Ройтерс, като цитира здравните власти.

Лицето не е хоспитализирано, а откриването на вируса ВА.2.86 не е променило риска за хората в Британска Колумбия, заявиха в съвместно изявление главният лекар на провинцията Бони Хенри и провинциалният министър на здравеопазването Ейдриън Дикс. "Не беше неочаквано подвариантът ВА.2.86 да се появи в Канада и в провинцията", казаха те. "КОВИД-19 продължава да се разпространява в световен мащаб и вирусът продължава да се адаптира."

Подвариантът ВА.2.86, открит за първи път в Дания миналия месец, носи повече от 35 мутации в ключови части на вируса в сравнение с ХВВ.1.5, доминиращия вариант през по-голямата част от 2023 г. Случаи са регистрирани и в САЩ, Швейцария и Израел, предава БТА.

Американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията заявиха миналата седмица, че ВА.2.86 може да е по-способен да предизвика инфекция при хора, които преди това са боледували от КОВИД-19 или са били ваксинирани. Според учените е важно да се следи ВА.2.86, но е малко вероятно той да предизвика опустошителна вълна от тежки заболявания и смърт, като се има предвид имунната защита, изградена в световен мащаб от ваксинацията и предишната инфекция.

Канадските здравни власти са отбелязали повишаване на броя на инфекциите с КОВИД през последните седмици, въпреки че активността на вируса остава сравнително ниска, съобщи канадската здравна служба в седмичен бюлетин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    д-р Боц
    Убедих се, че хората наистина са прости и не мислят с главите си. При целия тоя театър, дето ни го играха ТРИ ГОДИНИ се напълни с „ваксинирани“, „бустерирани“ и „сертифицирани“ ковид-идиоти, очакващи новият, силнозаразен щам! Е, специално за тях Big Pharma е подготвила и „новите уникални ваксини“! Тик-так, тик-так!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари