Камен Донев: Директорът на Народния театър да се маха

0
Трябва да си тръгне този човек, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към театъра
Трябва да си тръгне този човек, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към театъра Снимка: Bulgaria ON AIR

Трябва да си тръгне този човек, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към театъра

Актьори и граждани се включиха в шествие в защита на уволнения режисьор Александър Морфов и с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Самият Морфов също се включи в шествието, за да благодари за подкрепата.

Актьори и творци от новосъздаденото "Движение за култура" проведоха първата си демонстрация пред Министерството на културата и президентството в подкрепа на дисциплинарно уволнения режисьор.

"Имаше нещо, което трябваше да се каже, а то е, че така повече не може да се живее. Аз наистина апелирам - хора, дайте да се събудим и да отхвърлим хегемонията на тези, които ни управляват вече толкова години. Всичко, което се случва в Народния театър, е огледално на онова, което се случва в държавата", заяви Морфов по време на шествието, предаде Bulgaria ON AIR.

Исканията са законодателни промени в културния сектор и уволнението на директора на Народния театър Васил Василев.

"Не мога да забравя и не мога да премълча думите, които са по медиите, които казва директорът Васил Василев, че в Народния театър не са важни личностите. То за какво тогава работим и за какво го има този театър - нали всичко това се прави за хората, за личностите, за талантливите хора", каза актьорът Христо Гърбов.

"Ние искаме да се направят промени в Закона за театъра, за сценичните изкуства, за несценичните изкуства. Такъв закон в момента няма", подчерта актьорът Валери Йорданов.

"Атмосферата е неблагоприятна, разрушителна. Трябва да си тръгне този човек оттам, защото е случаен човек, той не разбира, не е закърмен с театъра, няма отношение към, театъра", смята актьорът Камен Донев.

Други творци също разказаха за личното отношение на Васил Василев към тях. Бившата актриса в плевенския театър Надя Новоселска работи там по времето, когато Василев е бил директор. Разказва, че след като се връща от майчинство, повече от година не получава роля. Три години по-късно, когато законът вече позволява уволнение на служител след майчинство, Василев прави това.

"На следващия ден точно като се случи това, ме извика и ми каза, че има страхотно предложение за мен - да подпишем документ за напускането ми по взаимно съгласие, което аз не исках да направя. Той ме заплаши, че ако аз не подпиша този документ, ще видя сцена до края на живота си никога", разказа Надя Новоселска.

А най-голямата болка за Морфов от случилото се в Народния театър е: "Това, че ме предадоха артистите на Народния театър, с изключение на двама души".

Актьорите внесоха декларацията с исканията си до президента, министър-председателя и министъра на културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    до 2
    Ами да си прави спектаклите в театъра, а политиката на площада. Това дето съм написал за бройката им е вярно, заедно с думите на Морфов! На мен като не ми харесва работното място си търся друго, не кара шефа си да уволнява тоя или оня, щото видите ли не ми харесвал. В същото време, ако уволнят него по такава причина и не само, вдига шум до небето!Няма как да ги уважавам!
  • 4
    3
    Отегчен
    Безделието ражда глупотевини! Не виждам какво още се чака - театри, опери, филми и т.н. НЕЗАБАВНО трябва да излязат на свободния пазар и да се спре поголовното държавно финансиране! Като не могат да се издържат от хобито си, ще се преквалифицират! Да не са родени на сцената? Ама "произвеждали култура" ?!?! Айде бе! Произвеждат жълти и грозни скандали. Той опънал селянката от Кайнарджа, тя пък се опитала да вкара дъщеря му в леглото си, той и шибнал шамар и седмици наред обществото се тресе от драмите на някакви хрантутници! А пари за образование и медицина няма.
  • 1
    2
    daskal
    До 1 - Правилният въпрос е кой е васил василев. Аз не знам. А кой е Камен Донев? Спектаклите му пръскат залите от народ. Билетите свършват месеци преди представлението. Е, то сигурно и при софи маринова и фики стораро е така, ама надявам се поне, че правиш разлика между театър и чалга.
  • -5
    1
    абе камене,
    на протеста ви журналята бяха повече от вас! Преди малко по новините Морфов рече, че само двама от Народния не са го предали, кой си ти, че ще искаш оставка?!? а единия, другият е Валери!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари