Калоян Паргов: Основният проблем на местната власт е прекалената финансова централизация

0
Вече 30 години се говори за необходимостта от децентрализацията, но нищо не се случва
Вече 30 години се говори за необходимостта от децентрализацията, но нищо не се случва

Вече 30 години се говори за необходимостта от децентрализацията, но нищо не се случва

Основният проблем на местната власт е прекалената централизация, най-вече финансовата. През последните 30 години се говори за необходимостта от децентрализацията на общините - финансова, данъчна, децентрализация на ресурса, с което да се съживят регионите, но нищо не се случва. Това каза д-р Калоян Паргов – председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи по време на Гражданския форум „Устойчиво развитие на Хисаря и региона, социална и зелена трансформация“. Той говори по темата „Демография и местна власт“ във втория панел на форума, в който взе участие заедно с кмета на Троян Донка Михайлова и доц. д-р Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ (1996 – 2018). Модератор бе Дора Янкова – председател на Обединението на жените социалистки в БСП.

Паргов отбеляза, че местната власт има пряко отношение и влияе върху демографските процеси, защото е най-близо до хората. „Друг е въпросът дали тя, в лицето на кмет и общински съвет, има възможност, необходимите ресурси и желание да повлияе положително на тези процеси“, обясни той.

По думите му когато става дума за демография, това включва качеството и условия на живот. Важен елемент от тях е инфраструктурата, но за нея е предвиден малък дял от общинския бюджет, който в основната си част е за делегирани дейности.

„Ако има истинска финансова децентрализация, която да даде възможност конкретната община да упражнява своите функции много по-свободно, това ще допринесе за развитието на местната инфраструктура - здравна, образователна, социална“, каза председателят на СИНПИ и допълни, че става дума за общинските училища, болници и медицински центрове, за общинските детски градини и училища - все инфраструктура, която е доста амортизирана и изисква инвестиции, за да бъде пригодена към една модерна среда, каквито са изискванията на съвремието.

Калоян Паргов обърна внимание, че и транспортна свързаност, особено за населени места, които са планински и има трудна достъпност, е ключова, най-вече по отношение на здравеопазването и образованието.

Според него, ако част от данък печалба остава в общините, това ще стимулира привличането на бизнес, тъй като ще има полза той да е печеливш, да разкрива работни места и да има работещи млади хора и бъдещи родители. Ако бизнесът е високотехнологичен и привлече високо квалифицирани специалисти, това ще повиши добавената стойност на съответната община.

Паргов се спря и на темата за дигитализацията. „Дигиталната община ще става все по-важна, не само в големите градове, но и в местата, където има трудна транспортна достъпност. Възможността да се ползват онлайн дигитални услуги на общината ще улесни много живота на хората, а това има пряко отношение към избора им да живеят в това населено място и да отглеждат децата си там“, убеден е той.

Калоян Паргов, който е и общински съветник в Столичния общински съвет, изтъкна, че финансовите стимули и жилищна политика имат съществено значение.

„В по-малките общини кметовете, стига да се намери ресурс, може да дават еднократни стимули за всяко новородено дете. Жилищната политика също е фактор. Важно е за младите семействата да могат спокойно да планират бъдещето си, когато се установят в дадена община“, посочи Паргов и допълни, че това не се прави в София, но на други места има успешни примери.

В заключение той отбеляза, че през последните 2 години политическият фактор е ключов за влошаване на демографската картина.

„Политическата нестабилност плаши хората, защото ограничава възможността им в предвидима обстановка нормално и спокойно да планират живота си там където са се родили или там където работят, особено тези, които живеят извън София, Пловдив, Варна и Бургас. Това засилва миграцията към големите градове и в чужбина“, убеден е Калоян Паргов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари