"Калинка" начело на наркополитиката в България

0
Светлана Йорданова е назначена от Петър Москов в нарушение на Закона за държавния служител
Светлана Йорданова е назначена от Петър Москов в нарушение на Закона за държавния служител

Граждански организации внесоха сигнал до инспектората на Министерство на здравеопазването, затова че секретарят на Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) Светлана Йорданова е назначена от министър Петър Москов в нарушение на Закона за държавния служител и в явен конфликт на интереси.

С него организациите показват и тревожни данни за начина, по който се управлява наркополитиката в България.

Светлана Йорданова е нещатен сътрудник на зам.председателя на парламентарната група на Патриотичен фронт Борис Ячев. Тя е назначена като секретар на НСНВ и „Главен експерт в отдел „Наркотични вещества“ в дирекция „Лекарствена политика“ през месец юни 2015-та година, а се явява на конкурс за експерт чак три месеца по-късно. В сайта на Министерство на здравеопазването не се открива декларация за конфликт на интереси на г-жа Йорданова, а данни за такива са налице.

Законът изисква заемащите такава длъжност да не участват в управлението на търговски дружества, а г-жа Йорданова е част от две такива - ЕТ „Партньори 2000 – Светлана Йорданова“ с ЕИК 10105252 и „Пиар Дизайн“ ЕООД, с ЕИК 202301723.

Тя е и част от борда и на неправителствена организация, която се занимава с наркопревенция, отново финансирана от същия съвет по наркотични вещества, в която тя е секретар. Друг член на борда на това НПО е Христо Манчев - съпруг на Теменужка Любенова, председател на Областен съвет по наркотични вещества - Благоевград ( ОбНСВ), организация, която трябва да бъде контролирана отново от НСНВ.

В Търговския регистър за контакт на едноличния търговец на г-жа Йорданова е посочена електронната поща [email protected]. Този адрес се ползва от благоевградската рекламна агенция  Дрийм арт, която има в портфолиото си изпълнени поръчки на същия този ОбНСВ Благоевград.

Организациите, които подават сигнала, припомнят също така, че именно по времето на г-жа Йорданова дебатът за легализирането на медицинския коноп в България практически спира, съветът спира да оповестява решенията си, сайтът му изчезва, документацията му не се публикува никъде, а неудобните експертни становища и анализи - изчезват мистериозно.

Такъв е примера с доклада на Националният център за обществено здраве и анализ (НЦОЗА), който изключително балансирано и адекватно описва възможностите за приложението на конопа в медицината, но внезапно изчезва за няколко месеца от сайтовете на МЗ и НСНВ.

Повече информация можете да намерите в самата жалба: http://bit.ly/24GLVbf

*Организациите, които внесоха сигнала са Българско либертарианско общество, Промена, Сдружение РеСтарт, "Проект Пеперуда-София", Фондация "Инициатива за здраве" като първите три са основните организатори на марш "Свобода за конопа", който се проведе на 24.04. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари