Какво знаем за руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

1
Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави
Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави Снимка: Wikipedia

Русия изстреля днес хиперзвукови ракети "Кинжал" към Киев, а Украйна заяви, че е свалила и шестте

Москва твърди, че една от ракетите е преминала през противовъздушната отбрана и е унищожила американска зенитно-ракетна система за ПВО "Пейтриът", предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери нито едно от тези твърдения, но ето някои ключови факти за руските ракети "Кинжал":

- Това е балистична ракета, изстрелвана от въздуха, която може да носи ядрени или конвенционални бойни глави. Украйна съобщи, че шест от тези ракети са били изстреляни днес.

- Според съобщенията обхватът ѝ е от 1500 до 2000 километра, като тя може да носи товар от 480 килограма и да достигне скорост до 10 маха, или 12 250 километра в час.

- "Кинжал" е едно от шестте оръжия от "следващо поколение", представени от президента Владимир Путин в реч през март 2018 г. Той каза, че тези оръжия могат да преодолеят както съществуващите, така и която и да е бъдеща система за противоракетна отбрана.

- Путин каза през декември 2021 г., два месеца преди нахлуването в Украйна, че Русия е световен лидер в областта на хиперзвуковите ракети и до момента, в който другите страни я настигнат, вероятно ще е разработила технология, за да противодейства на тези нови оръжия. "В нашите авангардни разработки ние определено сме лидери", добави той.

- Русия е изпратила въоръжени с ракети "Кинжал" изтребители в Сирия за първи път през 2021 г., смятат военни анализатори.

- Руското министерство на отбраната твърди, че е изстреляло ракета "Кинжал" по склад за боеприпаси в югозападната част на Украйна на 19 март 2022 г., което е първото известно досега използване на този вид оръжие в бойни действия. Оттогава Русия е изстреляла ракети "Кинжал" по няколко други повода в Украйна.

- На 6 май Украйна за първи път съобщи, че е свалила ракета "Кинжал", като е използвала американска система за ПВО "Пейтриът". Не е ясно дали "западните" системи, за които Киев заяви, че е използвал днес срещу "Кинжал" също са били "Пейтриът".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Ха
    даже хамериканците тъкмо си признаха, че са изстреляли целия комплекс ракети - 32 броя наведнъж - срещу ЕДНА ракета Кинжал и НЕ СА Я СВАЛИЛИ. Признават, че системата Пейтриът ($1,1 милиарда) е унищожена и ПЕТ ракетни батарей са унищожени. Да не забравяме, че преди време се чудеха (и все още се чудят 🤣) как "аналоговата" Русия успява да свали и измами "най-виско технологичните" ракети HIMARS
  • 2
    1
    Мдаааа
    Какво знаем...знаем, че системите в Пейтриът една ракетка струва $5 милиона... изстреляни са 30 ракетки, за да свалят 3 кинжала (не 6 - ТРИ са изстреляни) и не са успели да ги уцелят или да допуснем, че са успели по случайност да уцелят една свръхзвукова ракета (малко вероятно, щото на кличко снимките не бяха с кинжал 🤣)...но равносметката е $150 милиона + Пейтриът комплекс извън строя (един от двата, които имат...а се говори, че и втория е поразен) за има-няма 5мин стрелба. Та....знаем, че хамериканската супер ПВО, която сега тестват - НЕ ВЪРШИ РАБОТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари