Какво време ни очаква през есента

0
България попада в „горещата“ зона
България попада в „горещата“ зона

Каква е прогнозата на метеоролозите

Траекторията на циклоните, които атакуват Европа от запад през есента се очаква постепенно да се изнесе на Юг. По този начин страни като Германия, Белгия и Дания, които поеха удара на тежките наводнения през юли, ще се радват на по-спокойна есен с валежи и температури около нормалните за сезона по тези географски ширини. 

Най-западните части на Европа – бреговете на Британските острови и Португалия - се очаква да посрещнат есента с бурно време. Благодарение на по-топлата океанската вода, повече тропически циклони ще успяват да прекосят Атлантика. От Accuweather посочват, че температурата на повърхността на океана е средно с 1-3 градуса по Целзий по-висока от нормалното. В първата половина на есента подобни бури със силни ветрове и проливни валежи с по-голяма вероятност ще удрят Британските острови, а по-късно през сезона – Испания и Португалия, информира Нова телевизия

През есента се очаква бурно време и в централната част на Южна Европа. Ще има условия за формирането на мощни циклони около Алпите и Северна Италия. Достигайки топлите води на Средиземно море, някои от тези бури ще се превръщат в така наречените медикани (medicane) с тропически характеристики – мощни ветрове и проливни валежи. Предпоставка за това е повърхностната температура на Средиземно море, която към средата на август тази година в западната му част е с около 1-2 градуса по Целзий над нормалното. 

Лятото ще се застои над обширна част от континента и през есенните месеци. От Швеция чак до Европейска Русия времето ще е по-топло от обичайното. В Югоизточна Европа се очакват периоди с горещо време

България попада в „горещата“ зона. Температурите ще са по-високи спрямо обичайните за есента. Жегите ще са по-осезаеми през първата половина на сезона. По-съществени валежи се очакват чак в края на октомври и през ноември. Тогава, според метеоролозите от Accuweather, ще има условия за напоителни есенни дъждове и повишен риск от свлачища, особено в районите, оголени от летните пожари. До късно през есента по-високите температури ще създават предпоставки за гръмотевични бури и дори градушки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук