Какво време да очакваме през почивните дни?

0
Най-студено ще бъде в Русе – 4 градуса.
Най-студено ще бъде в Русе – 4 градуса. Видео: БНТ Русе

В почивните дни сняг ще вали само в по-високите места в планините у нас на височина над 1500 метра.

Казват, че с Никулден идва и големият сняг. Свети Никола разтърсва дългата си бяла брада и изсипва снижинките. На Никулден се правят и прогнози за времето.

В събота дъжд ще вали в цялата страна, ще духа слаб до умерен вятър. Най-студено ще бъде в Русе – 4 градуса. С три градуса по-топло ще е в София, а във Варна, Благоевград и Пловдив термометрите ще показват 10 градуса. Дъждът обаче няма да попречи на подготовката за Никулден. Във Варна в почти всеки дом ще се почита светецът, който е покровител на моряци, риболовци и банкери.

„Ще купя шаран и още някаква допълнително – може би чернокоп”, споделя жител на Варна и пояснява, че ще приготви шаран на фурна с орехи и лук, а чернокопът - може и на скара, може и пържен.

„Ще бъде точно Никулденско време, затова трябва да имаме на трапезата хубав шаран, направен с любов и желание и с хубаво бяло или червено вино”, казва Лидия Николова, управител на рибно стопанство.

В неделя в Западна България дъжд няма да вали, но в по-голямата част от страната по-слаби валежи ще има. В Русе се очаква да
бъде мъгливо. Ако се чудите къде да заведете децата – екзотични птици в един ог търговските центрове може да ги забавляват .

Още от неделя, ден преди 8 декември, младите хора тръгват да празнуват. Масово студентите са избрали планинските курорти.

„Конкретно за Пловдив най-вече са за Пампорово,тъй като най-вероятно е най-близко като дестинация”, споделя Любен Любенов – консултант в туроператорска фирма.

„Ще се съберем на виличка, приятели, познати, все пак празник ни е. Ще сме вътре – на топличко, каминка, маса”, разказва студент.

В един от зимните ни курорти Боровец покриването на пистите с изкуствен сняг вече започна. Официално тук, както и в останалите курорти Пампорово и Банско, сезонът ще бъде открит след една седмица. Времето в почивните дни няма да бъде подходящо за туризъм в планината, предупреждават планински спасители, но за каране на ски вариант вече има.

Ски център Банско е отворил 3 писти за скиори, макар и с изкуствен сняг. В неделя се очаква температурите да паднат под
нулата и оръдията за сняг да заработят, както да има и естествен сняг.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари