Какво ще се случи с цената на тока след 1-ви януари?

0
Ще поскъпне ли тока след като започнем да си го купуваме от борсата?
Ще поскъпне ли тока след като започнем да си го купуваме от борсата? Видео: Канал 3

От 1-ви януари няма да се случи нищо драматично относно либерализацията на пазара на електроенергия. Тя върви и в момента, в последните години делът на либерализирания пазар се е увеличил до 55%, така че все повече компании търсят електроенергия на свободния пазар, защото там услугите са по-добри. Това заяви в "Денят на живо" Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, предаде Канал 3.

Пълна либерализация на пазара, със задължения всички да купуват от този либерализиран пазар може да има едва през втората половина на следващата година, защото съгласно сключения договор със Световната банка, те ще предоставят окончателния си доклад през май месец, след това ще се наложат законодателни промени, което означава втората половина на 2016-та година, обясни още той.

Все още се дискутира дали не може да имаме поне първоначално смесен пазар, заяви Добрев и каза че колкото по-малък е регулираният пазар, толкова по-добре.

Най-важното в случая и най-голям успех е, че няма тарифен дефицит. Намалихме разходите на националната електрическа компания за закупуване на скъпа енергия, а от друга страна увеличихме приходите като създадохме Фонда за енергийна сигурност.

Хроничният дефицит от 800 млн., с който започнахме не само го няма, но и има едни 100 милиони по мои оценки излишък за регламеторния период, заяви Добрев.

По думите му в момента се анализират начини, по които потребителят да не бъде задължен да излезе на енергийния пазар от 1 юли, а ако желае да остане при националния регулатор, но да е много лесно ако поискат да минат на свободния пазар, за да може да представляват интерес на търговците, защото до сега обикновения потребител е малък клиент и не е обект на интерес на търговците на електроенергия.

Не се вкарва нов посредник между потребителят и ЕРП-то. Ние просто даваме възможност битовия абонат да сменя по-лесно търговците, от които купува електроенергия.

- See more at: http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/22111-Delyan-Dobrev-za-toka:-Ot-1-yanuari-nyama-da-se-sluchi-nishto-dramatichno#sthash.nXdH4kFE.dpuf

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари