Какво ще промени въвеждането на ТОЛ системата?

0
За леките автомобили се запазва винетния модел, но ще бъдат въведени електронни винетки
За леките автомобили се запазва винетния модел, но ще бъдат въведени електронни винетки Видео: БНТ

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата.

Това заяви по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. От ведомството обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и тол таксите. Колко ще струва изграждането на системата и за какво ще се инвестират събираните средства разказва Милена Кирова.

Парите, събирани от ТОЛ-таксите ще се инвестират само и единствено за подобряване на пътната инфраструктура, увери регионалният министър, предаде БНТ.

Не повече от 200 милиона лева ще струва изграждането на ТОЛ системата, като тя ще бъде готова до 2018 г. 6 са постъпилите оферти в обществената поръчка за системата за събиране на такси. Вече е създадена и комисия по тяхното отваряне. Като това ще стане днес, публично в Агенция "Пътна инфраструктура".

Държавата има и резервен вариант - как да гарантира безпроблемното функциониране на системата. За целта ще създаде държавно предприятие, което да изгради и експлоатира системата за събиране на тол такси от товарните камиони.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Основната логика на тол системата е, че тя ще въведе наистина една справедливост във връзка с облагането при преминаването през републиканските пътища, защото в момента пътния сектор за съжаление, това е една от големите несправедливости по настоящем се издържа от леките автомобили. Повече от две трети от ресурса, който генерираме на годишна база като постъпления идва от собствениците на леки автомобили. С тол системата знакът ще бъде точно обратен.

Около 50-55 % от републиканската пътна мрежа ще попадне в обхвата от системата. Тол системата ще бъде само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

Ще може да се предплаща и за маршрут. За леките автомобили се запазва винетния модел, но ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да им се налага вече да си купуват стикери и да ги лепят по стъклата. Цените на електронните винетки няма да бъдат повишавани. Нещо повече - ще се въведат еднодневни винетки и такива за уикенда.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари