От нова година ще купуваме по-евтини винетки

2
За всяка закупена електронна винетка се изпраща напомняне по имейл за предстоящо изтичащата ѝ валидност
За всяка закупена електронна винетка се изпраща напомняне по имейл за предстоящо изтичащата ѝ валидност Снимка: МРРБ

За всяка закупена електронна винетка се изпраща напомняне по имейл за предстоящо изтичащата ѝ валидност

По-ниска ще е цената на годишната винетка от 1 януари догодина за превозни средства до 3,5 тона. Разликата е 10 лева и вместо досегашните 97 лева шофьорите ще заплащат 87 лева.

Ще се намали и цената на останалите винетки за леките автомобили - за уикенд винетка ще се плаща 9 лв., за седмична - 13 лв., за месечна - 27 лева, а за тримесечната - 48 лв.

Информацията е поместена в електронният портал за винетните такси, предава "Фокус".

В момента основният приход за поддръжка на републиканските пътища в страната - 63%, се формира от винетните такси за леки автомобили. Тяхното въздействие върху пътната настилка е значително по-малко от това на пътните превозни средства над 3.5 тона, които формират едва 37% от приходите, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С новите тарифи се очаква през 2023 г. общите постъпления от тол системата да достигнат 520 млн. лв. (при 430 млн. лв. за 2021 г.).

Изчисленията сочат, че съотношението ще се обърне, тоест приходите от тол такси ще са около 3 пъти по-високи от тези от винетките. Така ще се постигне целта за по-справедливо разпределение на тежестта между лекия и тежкия трафик.

За всяка закупена електронна винетка се изпраща напомняне по имейл за предстоящо изтичащата ѝ валидност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 22
    4
    Русенец
    Някой може ли да обясни, защо когато петролът беше $140, нафтата беше 3,30 лв, а днес, когато петролът е наполовина по-евтин ($78), нафтата е едва с 30 ст надолу? Не бе, само питам.
  • 8
    3
    Русенец
    Извинете, ако досега сме нямали ТОЛ такси за камионите, а сега се очаква да ги въведат и приходите от тях да са 3 пъти по-големи, отколкото от винетките, защо изобщо ще продължим да плащаме винетки? За да се трупат още повече пари за усвояване, от закърпване на дупки ли?
  • 13
    2
    Супер!
    След като с това служебно правителство на Гълъб Донев намалят цените, тогава за чий чеп ни са други избори и ново правителство?
  • 13
    1
    Гошо куче лошо
    Аз съм ок да плащам повече, ако това пряко ще се отрази на качеството на пътищата.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари