Какво се случва със скулптурата до бившия Родилен дом?

1
Каменната фигура на жена ще бъде преместена за нов живот
Каменната фигура на жена ще бъде преместена за нов живот

Каменната фигура на жена ще бъде преместена за нов живот

Събарянето на бившия Родилен дом в Русе от новия собственик постави на дневен ред въпроса какво се случва с каменната фигура на жена, която се намира пред сградата. Творбата „Очакване“, дело на русенския скулптор Георги Радулов, е била направена през 1982-1985 г. и ще има ново място, каза главният архитект на Община Русе арх. Иван Ениманев. Той обясни, че в момента текат организационни действия и трябва да се минат всички процедури по преместването на скулптурата до новия ѝ дом – пространството до АГ-комплекса на УМБАЛ „Канев“, предаде Русе Медиа.

В следващите дни хора и техника на ОП „Паркстрой“ ще трябва да се заемат с преместването ѝ, за да не пострада при действията по събарянето на сградата. Работниците на място днес също направиха необходимото, за да запазят фигурата, тъй като по-рано през деня някой бе взел интересното решение да прикрепи оградните предпазни пана за главата и основата на скулптурата.

Специалисти, които ще са ангажирани с преместването на фигурата, обясниха, че процесът е специфичен и рисков. Тъй като става дума за творба от камък, демонтирането ѝ е по-сложно. Не се знае по какъв начин е захваната в основата, а транспортирането пък изисква скулптурата да е легнала върху легло от пясък, за да бъде запазена целостта ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    И какво ще се строи
    пак нещо за прасета като тия в общината ли ?
  • 2
    7
    ПЕНО И МАЙКА СИ ПРОДАДЕ
    БОКЛУК!
  • 2
    6
    Флекса
    Се Ди Се Де Си Бе Де Пи Се Бе Си Пе Бе Ка Пе Де Бе Да Бъ Пе Пи Пепита Ен Ди Си Ве..... Ге Рб Ге Рб........
  • 1
    5
    До 4-ти
    Нали знаеш за такива умнотеки като теб какъв е отговора? Има ли смисъл да го пресъздавам със слова? Досърбя ли те задника? Умен си значи,сещаш се професоре..
  • 2
    4
    До #1:
    Вземи и се поинтересувай какво представлява английски двор. И ... думата е скулптор, а не склуптор!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари