Какво ще се случи с „Вагнер“ след смъртта на Пригожин?

0
Съдбата на сложната, доходоносна мрежа от военни и търговски операции, която той и организацията му създадоха, виси на косъм
Съдбата на сложната, доходоносна мрежа от военни и търговски операции, която той и организацията му създадоха, виси на косъм Снимка: БГНЕС

Съдбата на сложната, доходоносна мрежа от военни и търговски операции, която той и организацията му създадоха, виси на косъм

Ден преди самолетната катастрофа, в която загина шефа на наемническата групировка „ВагнерЕвгений Пригожин, руски официален представител посети Либия, за да увери съюзниците, че бойците от групата ще останат в страната - но под контрола на Москва.

На среща в Бенгази, във вторник, руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров заяви пред командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, че силите на „Вагнер“ ще докладват на нов командир, пише Reuters, цитирана от Economic.

Няма никакви индикации, че двете събития са нещо повече от случайно съвпадение, но все пак посещението на Евкуров „подсказва, че - ако има нещо друго - руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие“, коментира пред информационната агенция изследователят на Либия Джалел Харчауи от Royal United Services Institute.

Военната среща, която последва прекратения бунт на Пригожин и силите на „Вагнер“ срещу руския президент Владимир Путин през юни, е знак, че Москва не смята да се откаже от глобалната мрежа, която наемническата група изгради през годините.

Сега, когато Пригожин се смята за мъртъв, съдбата на сложната, доходоносна мрежа от военни и търговски операции, която той и организацията му създадоха за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм.

Промени

В страните, в които групата на Пригожин оперира чрез официално споразумение с Москва, анализаторите не очакват много промени - засега.

В Либия от 2019 г. до 2020 г. до 2000 наемници на „Вагнер“ са помагали на фракцията на Хафтар в настъплението ѝ към Триполи до прекратяването на огъня и са охранявали военни и петролни обекти според независими анализатори и Human Rights Watch.

Тъй като Русия няма официална военна роля в Либия и не може да се намеси пряко, без да наруши оръжейното ембарго на ООН, участието ѝ там все пак ще трябва да продължи да се реализира чрез „Вагнер“ или някоя друга подобна организация, казва Харчауи.

Политическият съветник на президента на ЦАР Фаустин-Аршан Туадера Фиделе Гуанджика пък описва смъртта на Пригожин като "голяма тъга", тъй като неговите хора са "помогнали за спасяването на демокрацията", помагайки на правителството в гражданската война.

Но тъй като „Вагнер“ е бил там по силата на споразумение на държавно ниво с Русия, „нищо няма да повлияе на присъствието на неговите инструктори“, добавя той. Пригожин е "мъртъв лидер, но ние можем да го заменим", акцентира Гуанджика.

Все пак несигурността създава рискове в Африка, смята политическият анализатор от Буркина Фасо Усман Паре:

"Вече можем да си представим оперативните трудности, с които групата може да се сблъска сега, и е излишно да казваме, че ще има последици за африканските държави, в които тя присъства“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Сашка с прашка
    Напред към Мацква, за да моГилизирате Путлерчо до сифилистичния му адаш в мавзолея! Пирожката ще ви гледа отгоре и ще ви стиска палци, защото иначе следващите сте вие, музиканти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари