Какво се случва с тялото ни, когато плачем

0
“Поплачи си и ще ти олекне!“ – кой не е чувал този израз?
“Поплачи си и ще ти олекне!“ – кой не е чувал този израз?

“Поплачи си и ще ти олекне!“ – кой не е чувал този израз?

Оказва се, че в него има много повече логика, отколкото въобще сме предполагали.

Когато плачем, в тялото ни настъпват редица процеси – както емоционални, така и физически. В този момент хормоналният баланс се нарушава, но нашият организъм активира специален механизъм за регулиране.

Защо плачем?

Първо, не плачем единствено и само, когато сме емоционални. Ако ни влезе нещо в окото, то се насълзява и изхвърля вредната частица. Друг път то се насълзява, действайки като своеобразен лубрикант.

Как стоят нещата с „емоционалните“ сълзи? Това е реакция, присъща единствено и само за хората. Има няколко теории, една от които е доста сходна с тази защо всъщност се изчервяваме. В повечето случаи емоционалните сълзи изпълняват ролята на сигнал за останалите хора – те им показват, че вие сте тъжни. Не е лесно да изфабрикуваме подобна реакция. Сълзите замъгляват зрението ни, като по този начин ни правят беззащитни и уязвими. Хората около нас получават сигнал, че ние имаме нужда от тях, трябва да бъдем успокоени и т.н. От еволюционна гледна точка всичко това насърчава комуникацията с хората, близки до вас и дори шансът ви за оцеляване.

Когато става дума за новородени, те, разбира се, плачат за всичко: защото са гладни, жадни, или искат внимание. По този начин те индикират, че имат нужда от помощ. При някои хора обаче този механизъм за получаване на това, което искат („манипулативен“ плач), остава за цял живот.

Ето какво се случва с тялото ни, когато плачем.

Сълзите нахлуват в очите ни с мощна доза ендорфини. Плачът е и емоционален, и физически процес. Именно сълзите и техният състав защитават ириса на окото.

Освен това посредством плача ние изхвърляме токсините от организма си. Обикновено той е вследствие от стресови ситуации. В такива моменти тялото ни произвежда хормони, които излизат от нас именно чрез сълзите.

В интерес на истината съставът на сълзите вследствие на някакъв рефлекс и тези, предизвикани от емоционална реакция, е различен. Първите са богати на H2O, докато вторите съдържат протеини, които се свързват с високи нива на стрес. Изследванията по този въпрос обаче са малко и все още не са достигнали до категорични заключения.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук