Какво се случва с тялото на човек, когато спре цигарите

2
За шест месеца настъпва подобрение на цялостния здравен статус, както и на белодробните функции
За шест месеца настъпва подобрение на цялостния здравен статус, както и на белодробните функции

Тези резултати са установени при клинични проучвания на Филип Морис Интернешънъл

Отказът от цигарите е най-добрият начин да се предпазим от смъртоносни заболявания като хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белите дробове, остра исхемична болест на сърцето. Доказано е, че още в първите 20 минути настъпват нормалиризиране на сърдечния ритъм, кръвното налягане спада. В следващите три месеца намаляват кашлицата, оксидативния стрес, лошия холестерол, но чак на петата година се снижава риска от коронарна болест на сърцето, я на 10-тата - от рак на белия дроб, пише МениджърНюз

Сходни ефекти, засега проследени в краткосрочен план (6-12 месеца) се наблюдават и при преминаване на активно пушещите конвенционални цигари към алтернативи като системите за нагряване на тютюн, съобщиха учени по време на международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна. Актуални данни от проследяване на две контролни групи, всяка от които от по 500 души - традиционни пушачи и такива, които са преминали напълно към нагряващи тютюн устройства установяват няколко позитивни краткосрочни ефекта от замяната на цигарите с по-щадящи алтернативи. Например:

- В първите пет дни настъпва намаляване на концентрацията на въглероден окис в кръвта, пряк негативен фактор за развиване на сърдечно-съдови заболявания-

- В следващите три месеца намаляват типичната за всеки пушач с "дългогодишен стаж" кашлица, оксидативният стрес в клетките, нивата на лошия холестерол, който води до отлагания по съдовете, а оттам и до различни сериозни сърдечно-съдови заболявания.

- За шест месеца настъпва подобрение на цялостния здравен статус, както и на белодробните функции, което пък намалява риска от хронично-обструктивна белодробна болест, една от най-често срещаните тежки диагнози при пушачите.

И още един интересен факт: Ако пушач редува устройство за нагряване на тютюн с цигари в съотношение 70:30, ефектът от ползите за него, сходни със спиране на пушенето за него е около 40%. Съответно, пълното преминаване към нагреваем тютюн води до увеличаването на този ефект.

Тези резултати са установени при клинични проучвания на Филип Морис Интернешънъл, които са част от програмата за постоянни наблюдения и всеобхватна оценка за въздействието на иновативния продукт на компанията, бездимна алтернатива на традиционните цигари - системата за нагряване на тютюн IQOS и постигането на целта, заради която беше създаден, а именно намаляване на вредното въздействие на цигарения дим, съобщи д-р Маруся Белякова, мениджър "Научни въпроси" във Филип Морис България.

Клиничните проучвания в програмата на ФМИ са третата стъпка от алгоритъм с много компоненти, предшествана от лабораторни изследвания. Компанията поддържа впечатляващите 10 различни по същността си продължителни клинични наблюдения за оценка на въздействието, като най- голямо внимание се отделя на проследяването на т.нар. реакция на излагане. Именно при това проучване са проведени и наблюденията на двете контролни групи - 500 души, които пушат цигари и другии 500 които преминават на системата с нагряване. При тях, в продължение на шест месеца се проследяват 8 биомаркера, които имат пряко отношение с развитие на заболявания, свързани с тютюнопушенето като ХОББ например. Така се установява се, че при групата, преминала към системата протича намаляване на тези биомаркери, сходно с това при хора, престанали да пушат. Резултатът е потвърден от последващи още 6 месеца наблюдение на същите показатели, обясни д-р Белякова. Един от регистрираните полезни ефекти например е, че използването на системата за нагряване на тютюн повлиява пушаческата кашлица. Около 40% от пушачите развиват някаква форма на бронхит, съпътствана от характерна, задушаваща кашлица и само отказът от пушене е в състояние да помогне на пушач да се отърве от нея. Подобен е ефектът при преминаване към устройствата за нагряване на тютюн. Няколко седмици след това преминаване от една до две трети от хората, които са го направили, съобщават, че първото видимо облекчение в общото им състояние е чувствително разреждане на позивите за кашляне, както и намаляване на самата кашлица.

Ограничено повишаване на теглото след преминаване от цигари към система за награвяне на тютюн също е проследено и доказано научно. Наддаването на килограми е едно от най-често споделяните опасения и оправдания на пушачите, посочвано като аргумент защо не искат да спрат цигарите.

Дали обаче системите за нагряване на тютюн са в състояние да бъдат алтернатива и за дългосрочните ползи при пълно спиране на цигарите. Сред тях са сериозно намаляване на риска от остра коронарна болест на сърцето след петата година без пушене и от рак на белия дроб след десетата година. От старта на на лансирането на устройството за нагряване на тютюн IQOS все още не е минало достатъчно време за подобно съпоставително проследяване, но се натрупват все нови и нови доказателства, които ще бъдат сравнявани постоянно и с математически модели. На този етап обаче е известно, че в Япония - първият пазар, на който бе пуснат IQOS, броят на хоспитализациите на пациенти с ХОББ и исхемична болест на сърцето е спаднал под прогнозния, изчислен с математически модел пет години след навлизането на нагреваемото устройство на пазара. В Япония, около 20% от населението вече е преминало на нагреваеми устройства.

Общият брой на потребителите на такива устройства по света вече е над 20 млн, от които 72% изцяло са преминали към системи с нагряване на тютюн. По неофициални данни броят на потребителите на IQOS в България е около 5%. Според последните финансови резултати на ФМИ за второто тримесечие на 2021 г., продажбите на всички тютюневи изделия, произвеждани от компанията, са се увеличили с 6,1% спрямо същото тримесечие през 2020 г. от които обемът на конвенционалните цигари е нараснал с 3,2% а на нагреваемите тютюневи изделия - 30, 2% до 24, 4 млрд. къса в глобален мащаб. Пазарният дял на нагреваемите тютюневи изделия на всички пазари, на които IQOS се предлага - общо 67 - e отбелязал ръст с 1,4 пункта до 7,3 %. "Над 70% или 14,7 млн. от потребителите, преминали на IQOS, спират изцяло цигарите.", посочва Яцек Олчак, главен изпълнителен директор на Филип Морис Интернешънъл. Над 70% или 14,7 млн. от потребителите, преминали на айкос, спират изцяло цигарите.

Тютюневата пандемия и възможните решения за справяне с нея

Въпреки повсеместните държавни политики и регулации за намаляване на тютюнопушенето като забрани за пушете на закрито, постъпателен ръст на акцизите на тютюневите изделия и др. броят на пушачите за последните 30 години се е увеличил от около 1 млрд. до над 1,4 млрд. души по света. 90% от пушачите по света са рзавили трайна зависимост към цигарите още към 25-годишна възраст, според нови данни, цитирани от гръцкия медицински специалист и изследовател проф. Констанитонис Кесалопулос по време на започналата днес 4-та научна конференция, посветена на намаляването на вредите от употребата на тютюн. Той се позова на глобално проучване на медицинското издание Лансет, обхващащо данни от 204 държави и региони за периода 1990 - 2019 г. Впечателние прави, че Европа е континентът с доста висок процент на пушещите жени в сравнение с останалите региони, а континентът с най-голяма честота на пушещите мъже е в Азия. Пак според това проучване България е сред първите пет страни в света с най-голяма честота на пушещи жени.

За тези 30 години Западна Африка и Средният Изток са супер регионите по ръст на пушачите, а регионът с най-голямо намаление е Латинска Америка - по данни за 2019 г. например, Бразилия бележи значителен спад на пушачите с над 70% и при двата пола.

Повечето мъже пушачи са в 70 държави, а в 121 държави глобално жените пушат от 1 до 5 цигари на ден. Но, независимо от това по колко цигари пушат на ден, всички пушачи на възраст над 30 г. са в повишен здравословен риск заради вредния навик, коментира проф. Кесалопулос. Само през 2019 г. 7,69 % от смъртните случаи могат да бъдат приписани на причини, свързани с пушенето. 6,18 млн. от тези смъртни случаи са на мъже а при жените цифрата е близо 1,6 млн.

Навиците и поведението на пушачите в различните държави са различни, но общата характеристика е, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушене са предимно в държави с нисък стандарт на живот, допълва специалистът.

Въпреки, че усилията за контрол на тютюнопушенето се засилиха в последните десетилетия, факт е че в повечето държави политиките и регулациите не оказват много голям ефект - в много държави, например като Китай не се наблюдава спад на пушачите. тези, които отбелязват прогрес в това отношение го правят едва в последните пет години, отчетоха участниците в международната научна конференция. От 90-та година се наблюдава стабилен тренд за увеличаване на пушачите. За да се постигнат целите на СЗО трябват всеобхавтин политики, но към 2018-та едва 65 държави имат такива мерки, стана ясно в хода на дискусиите.

Има ли нужда от допълнителни стратегии, които да подпомогнат досегашните усилия и политики в тази област е въпрос, на който участниците в конференцията се опитаха да потърсят достатъчно аргументирани отговори.

Хората вече разбират и са критични към факта, че тютюнопушенето е глобална пандемия с голяма тежест не само за общественото здраве, но и за здравните и финансови системи. Очевидно има нужда от универсални подкрепящи стратегии към държавните политики и една от тях е концепцията за намаляване на риска, която в този случай включва модифицирането на продукти, сподели италианският кардиолог проф. Бионди Зокай от университета в Рим.

Дилемата е трябва ли да насърчаваме модифицирането на алтернативи на конвенционалната цигара или трябва да засилим политиките за ограничаване на употребата и отказ чрез никотино заместващи терапии, отбеляза той. "Направихме няколко проучвания в нашия университет за ефикасността на модифицираните продукти, защото в дългогодишнита ни практика сме установили, че забраните не водят до видим прогрес в трайното намаляване на пущачите. Ние гледаме на модифицираните продукти като електронни цигари и нагреваеми устройства като средство за насърчаване на отказа от традиционните цигари и проследяваме този ефект. Със сигурност, те водят до цялостно подобряване на качеството на живот и намаляване на вредите за здравето, защото са полезна алтернатива, която снижава риска от белодробни и онкологични заболявания, провокирани от токсичните вещества в тютюневия дим.", разказа той. Негативният ефект при тях би могъл да бъде свързан с продължаващата зависимост от никотина, затова се надяваме да видим в бъдеще преминаване от модифицирани продукти с много никотин /който води до пристрастяването/ към модифицирани продукти с малко никотин, обобщи ученият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари