Какво се случва с басейна в дом „Майка и дете" - Русе?

6

След закриването на ДМСГ- Русе през август 2015 г., сградата беше реорганизирана и там стартира изпълнението на нов проект "Комплекс от интегрирани социални услуги за деца от 0 до 3 год. в Община Русе".

Договарящ орган по проекта е Агенция социално подпомагане, бенефициент - Община Русе.

Сред специфичните му цели е реализиране на модел за качествена грижа за деца до 3-годишна възраст, приоритетно ориентирани към превенция от изоставянето, прилагане на модели за ранна интервенция за подкрепа на семейството, с цел предотвратяване на изоставянето на деца в ранна детска възраст, предоставяне на иновативни интегрирани социални услуги в общността, включително специализирани резидентни услуги за деца с тежки увреждания, гарантираща им живот в семейна или среда близка до семейната и др.

Тоест приоритет на проекта е да се редуцира броят на изоставените деца чрез чрез социално подпомагане на родителите.  Този проблем касае най-вече малцинствата, в които невръстни родилки раждат и захвърлят децата си, особено, ако страдат от някакво заболяване.

Дотук добре. Но какво се случва с добрите практики в бившия Дом майка и дете, които даваха резултат и помагаха на много други деца и родители в Русе?

Става въпрос за семейства, които са много далеч от мисълта да изоставят рожбите си.

Каква е съдбата на модерния сензорен кабинет, който беше създаден там?

А също и на басейна, където обучени кинезитерапевти работеха с деца с увреждания?

На запитване по телефона дали басейнът работи, майка на дете с увреждане е получила отговор от служител по новия проект, че заварената материална база на Дома в момента не се използва.

И просто си стои ...

За съжаление в град Русе няма друг басейн с алтернативни условия.

В Детски център Ниш има подобна инициатива, но там става въпрос за вана (не басейн) и се рехабилитират само бебенца до 1г. Разбира се, срещу заплащане, а не с направление както беше в Дома.

В басейните на хотелите в Русе също биха ви взели парите, там обстановката е по-луксозна, но в повечето случаи инструкторите нямат необходимата квалификация и/или опит за работа с деца със здравословни проблеми.

В бившия Дом майка и дете заниманията се провеждаха в специално изграден басейн, приемаха се деца до 6-годишна възраст. 

Методиката включваше упражненията да се извършват с активното съдействие на родителите и близките.

Водните процедури се провеждха в продължение на минимум 3 месеца, строго индивидуално за всяко дете, в зависимост  от  възрастта,  уменията,  издръжливостта  и  настроението  на  малкия плувец.

И всичко това безплатно – тоест, достъпно за всеки, който наистина има нужда.

Ползите от плуването са многобройни и безспорни.

Жалко, че не всички деца в Русе могат да се възползват от тях.

В обобщение може да се каже, че социалните проекти никнат като гъби, но за кого и какъв е ефектът от тях, е спорна тема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари