Какво се случва, когато не използваме правилно климатика в жегите

0
Климатик и хладилник помпат сметката за тока със 70%
Климатик и хладилник помпат сметката за тока със 70%

С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва средно с една десета на месечна база, предупредиха експерти от Енергото.

Те са изчислили, че жегата вдига сметките за ток с 10%. Причината е, че през лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването. За да не плащате излишно ток, а и за да си пазите здравето, почиствайте редовно филтъра на климатика, съветват още експертите. Освен това, ако климатикът има такава опция, винаги го пускайте да работи на икономичен режим, пише Марица.

По отношение на другия основен уред през лятото - хладилника, препоръката е да поддържаме чиста решетката на гърба на хладилника, за да се осигури ефективен въздухообмен. Замърсяването  може да доведе до 30 % преразход на електрическа енергия. Размразяването на хладилника да е колкото може по-често, това е много важно, защото 1 см лед в камерата увеличава разхода на енергия със 70%. Ако пък той е претъпкан и продуктите не са наредени ефективно, разходът е с една четвърт по-висок. 

Друг сериозен източник на икономия през лятото е бойлерът. През лятото водата се подгрява по-бързо и изстива по-бавно. Затова е препоръчително да понижите температурата на нагревателя от 60  на 55 гр. Това ще намали с 10% сметката за подгряване на водата. Въпреки че в жегите готвим много по-малко, все пак е полезно да се знае, че ако изключваме фурната 10 минути преди края на времето за печене, ще спестим до 20 % от сумата, която заплащаме за електроенергия за нейната работа. Същата е икономията и при готвенето с капак и ако се използват в максимална степен тенджери под налягане. До 15 % преразход на ток пък води готвенето в съдове с тънко или неравно дъно. 

През времето на летните отпуски основно правило още е, че когато тръгвате за морето или за планина, трябва да изключите от контактите всички електроуреди. Включените уреди консумират електроенергия дори когато са в режим на готовност, без да се ползват реално. Изключването им може да намали потреблението и месечната сметка и същевременно да помогне за предотвратяването на евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата. Освен това старите уреди консумират в режим Stand-by около 150 киловатчаса електроенергия годишно.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари