Какво се променя в България от 1 януари 2024 година?

2
Много от промените ще ударят потребителите по джоба
Много от промените ще ударят потребителите по джоба

Много от промените ще ударят потребителите по джоба

За първи път от две години насам България влиза в новата година с приет бюджет. Това обаче не е всичко важно, което влиза в сила от 1 януари 2024 г., пише Economic.bg. Новата година, например, започва с рекорден ръст на минималната работна заплата – от 780 на 933 лв. Скокът е заради автоматизирания механизъм, който бе приет преди година, и който за първи път обвързва минималната работна заплата със средната брутна заплата за страната.

С нейното повишаване се вдигат и минималните осигурителни прагове – както за повечето професии в България, така и за самоосигуряващите се лица. Минималният праг се изравнява с новия размер на МРЗ, а максималният осигурителен доход се увеличава от 3400 на 3750 лв.

От 1 януари се вдига и линията на бедност – от 504 на 526 лв. Повишаването ѝ тази година е минимално и ще окаже отражение върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, чиито помощи са обвързани с нивото ѝ.

Отново от 1 януари, нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн, също ще се облагат с акциз и съответно крайната им цена ще скочи. На практика така се приравняват всички електронни устройства, независимо дали в течността им има никотин, или само екстракт от растения, билки или плодове, към тютюневите изделия.

Според приетите данъчни закони от 1 януари рязко се вдигат и глобите за фалшиво счетоводство.

От 1 януари поскъпва студената вода в цялата страна. Комисията за енергийно и водно регулиране реши средното нарастване да е с 15%, но на места то ще достигне 40%. Най-голямо увеличение се предвижда в Сливен – 41% и във Видин – почти 30%, а най-малко – в Кюстендил (1.5 на сто).

От днес пада цената на природния газ с 8%. Тя обикновено се движи нагоре през зимния сезон, но заради топлото време и препълнените газови хранилища цените на борсите вървят надолу, което се отразява и в България.

Отново от 1 януари, както се разбраха коалиционните партньори от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, спира износът от рафинерията в Бургас на „Лукойл Нефтохим“. Самата рафинерия обяви, че това на практика означава отпадане на дерогацията, тъй като тя няма как да продава само в България, тъй като пазарът е малък, а складовете ѝ ще се напълнят бързо. И заплаши, че ще спре да работи.

Продължава постепенното нарастване на изискването за възраст и стаж за пенсиониране по график, който беше приет още през 2015 г. През 2024 г. възрастта за пенсиониране при жените става 62 години и 2 месеца, а при мъжете – 64 години и 7 месеца. За да се пенсионират, жените трябва да са натрупали 36 години и 6 месеца стаж, а мъжете – 39 години и 6 месеца. Увеличенията в тази сфера варират между 1 и 2 месеца. По план това нарастване трябва да продължи, докато достигне 65-годишна възраст с 37 години стаж за жените и 65 години с 40 години стаж за мъжете. За мъжете това ще стане през 2029 г., а за жените – през 2037 г.

От 1 януари работодателите ще покриват първите два, а не първите три дни болничен на служителите си. Максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица пък нараства до 107.14 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари