Какво се мъти зад шумотевицата за "Лукойл" и руския петрол?

3
Не е толкова лесно Пеевски /Борисов да лапнат рафинерията в Бургас, смята журналистът
Не е толкова лесно Пеевски /Борисов да лапнат рафинерията в Бургас, смята журналистът Снимка: БГНЕС

Не е толкова лесно Пеевски /Борисов да лапнат рафинерията в Бургас, смята журналистът

Какво се мъти зад шумотевицата за "Лукойл" и руския петрол?

Дали Борисов, Пеевски, Д. Добрев от чисти евроатлантически чувства и в защита на санкциите искат веднага да спрат руския петрол?

Може би действително се готви смяна на собствеността – продажба на „Лукойл Нефтохим”-Бургас. Но не е толкова лесно Пеевски (Борисов) да лапнат рафинерията в Бургас. Колкото и да е мастит, това е голяма хапка за него, и за двамата. По-скоро става дума те да бъдат допуснати от руския собственик „да натопят човката”, както се изразиха преди години за Борисов в руската преса, по повод друга сделка.

Каквито и али-бали да се разказват, че „Лукойл” била швейцарска собственост, част от нея била в активите на Ротшилд и подобни, това е руска компания. Твърдо контролирана от държавата, в интерес на Русия, но и захранваща олигархията на Путин.

Санкциите и почти национализирането на руските рафинерии в Германия и Италия поставят въпроса как да мимикрират руската собственост и компании на Запад. Случаят с България е такъв, че прави удобно да се използва падането на дерогацията. Като се вдигне шум, че са създадени трудности за компанията, силно са намалени печалбите, санкциите пречат на бизнеса и т. н. и така да се продаде рафинерията на нов собственик на удобна цена.

Кой нов собственик? Зад него ще е пак руската олигархия, служеща на Путин, но по-добре прикрита, с верига от фирми от Запад, водещи до офшорки. За спокойната работа на руската компания в страна член на ЕС, и за да преобразуват удобно собствеността, те могат да отстъпят прикрито миноритарно участие на българските корумпирани политици. Това е напълно в стила и метода на руския бизнес. Миноритарно, ама от голяма рафинерия. Както се говори, това вече е правено при първоначалната приватизация на „Нефтохим-Бургас”. Така ще запушат устата на българските кресливи пазители на санкциите, а руските интереси ще бъдат защитени.

Всичко това не може да се докаже, но вече сме виждали нещо подобно да се случва с „Булгартабак”, „Виваком”, разграбването на активите на КТБ.

И пак Пеевски се обажда като солист в хора.

Иван Бакалов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари