Какво причинява болка в китките?

1
Увреждането на която и да е част от китката може да повлияе на способността за използване на ръката
Увреждането на която и да е част от китката може да повлияе на способността за използване на ръката Снимка: iStock

Болката в китката обикновено се причинява от навяхвания или фрактури от внезапни наранявания.

Въпреки това болката може да бъде причинена и от дългосрочни проблеми като повтарящо се напрежение, артрит и синдром на карпалния тунел, пише Актуално.

Причини

Увреждането на която и да е част от китката може да причини болка и да повлияе на способността за използване на китката и ръката.

Внезапни удари

Нараняванията в тази област често се причиняват от падане напред върху протегната ръка. Това може да причини изкълчвания, разтягания и дори фрактури. Скафоидната фрактура е фрактура, която се получава в костта на китката от страната на палеца. Този тип фрактура може да не се покаже на рентгенови снимки веднага след нараняването.

Повтарящ се стрес

Всяка дейност, която включва повтарящо се движение на китката, от удряне на топка за тенис или свирене на виолончело до шофиране, може да възпали тъканите около ставите или да доведе до фрактури от стрес, особено когато правите движението с часове, без да правите почивка. Болестта на Де Quervain е повтарящо се нараняване от стрес, което причинява болка в основата на палеца.

Артрит

Остеоартрит. Този тип артрит възниква, когато хрущялът, който омекотява краищата на костите, се разпада с течение на времето. Остеоартритът на китката е рядък и обикновено се среща само при хора, които са наранявали китката си в миналото.

Ревматоиден артрит. Нарушение, при което имунната система на тялото атакува собствените си тъкани. Ревматоидният артрит обикновено включва китката. Ако едната китка е засегната, другата обикновено също.

Други заболявания и състояния

- Синдром на карпалния тунел. Синдромът на карпалния тунел възниква, когато има повишен натиск върху средния нерв, когато той преминава през карпалния тунел, проход от страна на дланта на китката.

- Ганглиозни кисти. В повечето случаи тези кисти на меките тъкани се появяват от страната на китката далеч от дланта. Ганглиозните кисти могат да бъдат болезнени и болката може да се влоши или подобри с активност.

- Болест на Киенбок. Това разстройство обикновено засяга възрастни и включва прогресиращ колапс на една от малките кости на китката. Появява, когато кръвоснабдяването на тази кост е прекъснато.

Предотвратяване

Невъзможно е да се предотвратят непредвидимите събития, които често причиняват наранявания на китката, но тези основни съвети могат да предложат известна защита:

Изградете здравина на костите

Получаването на адекватни количества калций - 1000 милиграма на ден за повечето възрастни и поне 1200 милиграма на ден за жени над 50 години - може да помогне за предотвратяване на фрактури.

Избягвайте падания

Падането върху протегната ръка е основната причина за повечето наранявания на китката. Носете подходящи обувки, за да предотвратите падане. Премахнете рисковете във вашия дом.

Осветете жилищното пространство. Поставете дръжки в банята и парапети на стълбите, ако е необходимо.

Носете защитно оборудване за спортни дейности.

Носете ленти за китки за високорискови дейности като футбол, сноуборд и ролкови кънки.

Обърнете внимание на ергономичността

Ако прекарвате много време в работа с клавиатура, правете редовни почивки. Когато пишете на клавиатурата, дръжте китката си в спокойна, в неутрална позиция. Ергономична клавиатура и подложка за китки от пяна или гел могат да помогнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари