Какво пише в доклада за Иван Гешев

2
Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков
Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков Снимка: БГНЕС

Тенденциозно разгласяване на данни от СРС, компромати за президента, пристрастност, са сред провиненията на обвинител №1

Висшият съдебен съвет публикува доклада от над 100 страници на вътрешния министър Бойко Рашков до колегата му в правосъдието Янаки Стоилов, който по-рано през деня поиска от ВСС да отстрани преждевременно главния прокурор Иван Гешев заради действия, накърняващи авторитета на съдебната власт.

За публичност на документа настоя и самият Гешев.

В доклада на Рашков са изредени няколко причини за искането, информира OFFNews. 

Избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство в разрез със Закона за специалните разузнавателни средства. И се посочва, че на 28 януари 2020 г. по разпореждане на обвинител №1 са били публикувани извадки от постановление и звукозаписи, придобити със СРС, от разговори между президента и командващия ВВС Ц. Стойков. На 14 юли 2020 г. по разпореждане на Гешев са били пуснати разговори на журналиста Огнян Стефанов и политика Александър Паунов с обвиняемия бизнесмен Васил Божков. При тях също са използвани СРС. Споменава се също чатът между Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Узунов, както и нахлуването в президентството. Според вътрешния министър целта е политическо компрометиране на държавния глава и на гражданските протести.

Повод за искането за уволнение са и публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невинност. Тук се посочва нежеланието на Гешев да се яви пред Мониторинговата група за демокрация в Европарламента и коментара му пред БНТ, че не подкрепя принципа на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определя отстояващите това право като "десни екстремисти".

Липсват еднакви критерии при преценка и действия при случаи, когато става дума за хора, заемащи висши държавни длъжности. Изброени са скандалът "Ало, Ваньо", къщата в Барселона, кюлчетата злато, заснети в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов.

Не е пропусната и акцията на прокуратурата в президентството - в доклада се казва, че Бюрото за защита на свидетели е използвано за претърсвания в сградата на "Дондуков" 2, което е злоупотреба със задълженията на служителите на бюрото, нарушава принципа за разделение на властите и е недопустимо посегателство над друга институция.

Прегрешение на Гешев е и пренебрегването на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаването на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието окомплектоване участват командировани прокурори, което поставя под въпрос тяхната независимост. Ръководителят на държавното обвинение грубо е нарушил принципа за разпределение на делата, като е определил това да става с резолюция на административния ръководител, т.е. със субективен избор на прокурор.

"Изложеното сочи, че Иван Гешев е извършил действия, които накърняват престижа на съдебната власт и компрометират честта на "професията" прокурор. Обществото остава с впечатление, че като висш магистрат той демонстрира самочувствие на недосегаемост, въпреки че е вярно обратното", пише още Бойко Рашков.

Приложени са медийни публикации, стенограми на разговори, декларации на Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и пр.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари