Какво означава за Европа опитът за преврат в Германия?

1
Смята се, че движението „Гражданите на Райха“ е имало около 21 000 симпатизанти
Смята се, че движението „Гражданите на Райха“ е имало около 21 000 симпатизанти Видео: btv

Смята се, че движението „Гражданите на Райха“ е имало около 21 000 симпатизанти

Тази седмица Германия, както и светът бяха разтърсени от новината, че в страна е готвен преврат, имащ за цел да създаде държава по подобие на Германския райх от 1871 г. Зад този преврат стоят хора от движението „Гражданите на Райха“, предава bTV. Кои са те, колко опасни са били плановете им и какво означава случилото се в Германия за цяла Европа?

Новината за мащабната полицейска акция дойде в много ранен час и сценарият звучеше абстрактно, защото в страна като Германия да се извърши държавен преврат би било шокиращо. Но от подробностите стана ясно, че планът е бил съвсем конкретен, както и че част от актьорите в него никак не са случайни - от обикновени привърженици на конспиративните теории до лекари, предприемачи, пилот, шеф готвач, оперен певец, бивши военни от Бундесвера, активен елитен войник и бивша депутатка от крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“.

Именно съставът на групата я прави опасна за обществото, но нека първо разкажем за плановете им.

Денят „Х“ е трябвало да се случи в началото на септември. Планът е бил да бъде щурмувана сградата на Райхстага, като за целта е имало конкретни стъпки. Отряд от командоси, състоящ се от бившите войници, е трябвало да нахлуе в сградата и да отведе депутатите от Бундестага с белезници. След това по радиото е трябвало да бъде излъчена кодова дума, за да се задействат атаки по критичната електроснабдителна мрежа.

Според разследващите заговорниците са се снабдили със сателитни телефони на стойност от 20 000 евро за комуникация, които е трябвало да работят, когато клетъчната мрежа в страната се срине. Плановете са били да се създаде ситуация подобна на гражданска война, след което членове на групата да поемат властта. Щурмуването на Бундестага е трябвало да се случи по примера на щурмуването на Капитолия в САЩ.

Всичко е било добре изчислено, защото бившите войници от Бундесвера са имали нужното специално обучение, разполагали са и с оръжия, а бившата депутатка от „Алтернатива за Германия“ и действащ съдия в Берлин е имала достъп до сградата, такъв според вътрешния правилник имат всички бивши депутати.

Твърди се, че предполагаемата мрежа е планирала да създаде ново правителство около принц Хайнрих XIII и военно крило.

Няколко думи за принца, защото се оказа, че неговата фамилия с 800-годишна история е свързана и с нашата страна. Принцът, смятан за основен организатор, има далечна роднинска връзка с българската царица Елеонора, втора съпруга на цар Фердинад Български.

Първата братовчедка на царица Елеонора – София Рената, е баба на прочулият се Хайнрих Ройс. Семейството се дистанцира от него, а негов роднина казва, че преди 30 години той е бил „модерен, здраво стъпил в съвремието предприемач“. С годините обаче възгледите му са се променили. Той започва да вярва, че Германия не е суверенна държава и все още се контролира от съюзници.

Осуетеният преврат дава тревожен сигнал не само за Германия, но и за Европа. Времената на кризи са като жътва за крайно десните. Това са времена, когато по-лесно привличат хората към вярванията си, заради простия и ясен език, които характеризира крайно десните идеологии.

Смята се, че в Германия групата е имала около 21 000 симпатизанти, като някои от тях са били обикновени протестиращи срещу COVID мерките. Именно по време на пандемията, според анализатори, много хора са се почувствали отблъснати от демокрацията, която им е изглеждала сложна и на тях им е било трудно да се ориентират в ситуацията. Така те са се обърнали към по-простите обяснения.

За съжаление част от основното ядро на група, планирала преврат, са хора с елитни професии, ползващи се с авторитет в обществото, което им печели лесно привърженици. Ето защо справянето с този проблем става все по-належащ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 2
    Симпатяга! А в ЮЕсЕй такава демокрация има, че овцете могат да си избират измежду цели две партии, които от време на време се сменят да ги „доят“. Там са имали преди години един писател. Той за изборите, това е казал: „Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са разрешени“.
  • 0
    2
    До 1
    Убеди ме - започвам да мечтая за демокрацията в Беларус и Русия!!!
  • 12
    1
    хахаха
    демокрацията нещо закуцва и хората нещо спират да и се кефят. така е по тъпата и банална причина, че такова животно, като демокрация просто НЯМА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари