Какво отчитат сензорите за измерване на въздуха, поставени в русенски училища?

1
Датчиците са предоставени безвъзмездно по кампанията "Знаеш ли какво дишаш?"
Датчиците са предоставени безвъзмездно по кампанията "Знаеш ли какво дишаш?"

Датчиците са предоставени безвъзмездно по кампанията "Знаеш ли какво дишаш?"

130 сензори за измерване на въздуха работят в три училища и една детска градина в Русе. Те са предоставени безвъзмездно от фирма, която е инициатор на кампанията "Знаеш ли какво дишаш?". Какво измерват тези датчици и какви са показdтелите, показва NOVA.

Според инициатора Христо Атанасов сензорът замерва температура, влажност и ниво на въглероден диоксид. ''Показателите се виждат в софтуера с интерфейс и учителите и директорите имат достъп до нивата в цялото училище. При застоял въздух и пълно помещение, вирусите много по-лесно се разпространяват", посочи той.

Директорът на Математическата гимназия "Баба Тонка" Галина Бобева, показа, че при пълна класна стая има леко завишено ниво на въглероден диоксид. "Температурата и влажността са в норма. По време на междучасията или в началото на часа задължително се проветрява. Когато наситеността на въглероден диоксид премине над 900, учителите се информират на момента. Закупени се влагоуловители в помещенията, където има най-влажен въздух", обясни тя.

Предстои в още осем града да се поставят такива сензори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    Сребрин
    не е ужасно, не е страхотно
  • 6
    4
    До 2
    И от къде знаеш кой какво работно време има бе? Пивсал си се "до 2"; ам ти си 2 бе, всеми изтрезней :))
  • 9
    3
    Е и
    Като се правят тези измервания и констатации, какво се предприема за чистотата на въздуха в класните стаи. Пречистващи устройства ли ще се поставя или ще се проветрява, защото в Русе като отвориш прозореца на помещението за проветряване, влиза още по-замърсен въздух? Къде е сега Ванко Б. "изтъкнатият еколог", "борецът" за чистота на въздуха в Русе чрез пълнене на кесийки, а съща така и "експерт" в областта на образованието и правата на децата? Много често изтъква, че е родител на деца, ами като е такъв сега какво прави, за да не дишат замърсен въздух в класните стаи неговите и другите деца на русенци? Къде сте сега, господине, с кесииките и уреда за измерване на децибели? Какво е Вашето предложение? Ако е като некомпетентно написаното за таксите на Дунав мост, не се показвайте.
  • 8
    2
    до 2
    Избегао телом, ама духом още си „мизерник“, щом там където си избегал няма с какво да занимаваш гениалния си ум В РАБОТНО ВРЕМЕ, та се ровиш из русенските сайтове да пръскаш „мъдрост“
  • -4
    1
    Избегао
    Балъци, още ли обитавате тази канцерогенна мизерия?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари